Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol 2019 yılına, siyasi krizler ve arz belirsizliklerinin yatırımcıları tedirgin etmesi ile birlikte, geçen yılın son günlerinde görülen volatilite ile başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, 2018 yılının son iki iş gününde yüzde 1.8 yükseldikten sonra, erken saatlerde yüzde 1.3'lük değer kazancının ardından yüzde 1.2 kadar geriledi. ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de hükümetin bir kısmının 11 gündür kapalı kalmasına neden olan siyasi kilitlenmeyi aşmak için "bir anlaşma yapmak" istediğini işaret etti. Öte yanan, OPEC üyesi Libya'da iki petrol limanı kötü hava koşullarından dolayı kapandı ve bu durum üretimin bir miktar azalmasına neden oldu.

Petrol, fiyatları New York ve Londra'da yaklaşık yüzde 20 düşüren ve 2018'ten bu yana ilk yıllık kayba yol açan 2018'in dördüncü çeyreğindeki sert düşüşten toparlanmakta güçlük çekiyor. OPEC ve ortaklarının taahhüt ettiği üretim kısıntılarının ABD'de artan kaya petrolü üretimini dengelemeye yetip yetmeyeceği konusunda şüpheler halen sürüyor. Ayrıca ABD ve Çin arasında süregelen ticaret anlaşmazlığı, küresel ekonomik büyüme ve enerji talebine ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "ABD hükümetinin kapanması sona ererse, bu durum, yatırımcıların beklentilerinin iyileşmesinden dolayı, petrol üzerindeki aşağı baskının azalmasına yol açacak," dedi ve "Libya'da arz aksaklıkları bu noktada fazla hasar vermeyebilir, ancak yine de petrolü destekleyen faktörlerden biri" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 46 sent düşerek Seul saati ile 13:30'da varil başına 44.95 dolara indi. Kontrat seans başında 46 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar 2018 yılında yüzde 25 düşerek 45.41 dolardan yılı tamamladı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 51 üzerindeydi.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 59 sent düşerek varil başına 53.21 dolara geriledi. Kontrat 2018 yılında yüzde 20 düşerek 53.80 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 7.93 dolar primli işlem gördü.