Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini dünyanın en büyük üreticilerinin arz kısıntılarından, ABD'de artan üretime çevirmesi ile birlikte varil başına 52 dolara doğru geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1 kadar düştü ve son iki seanstaki yüzde 3.6'lık kazancının bir kısmını geri verdi. ABD'de ham petrol üretimi geçen hafta rekor seviyeye çıktı ve OPEC+ koalisyonunun üretimi daralttığına ilişkin işaretleri dengeledi. Suudi Arabistan geçen hafta ABD rafinerilerine ihracatını üçte bir oranında azaltırken, Rusya'nın enerji bakan yardımcısı, ülkesinin üretim kısıntısı hedefine Nisan ayına kadar uyacağını kaydetti.

Petrol Noel Arefesi'nde gördüğü geçen yılın en düşük seviyesinden yüzde 20 yükselmesine karşın, halen Ekim ayındaki 4 yılın zirvesinin altında. Fiyatların boğa piyasasında kalıp kalamayacağı, büyük oranda Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının planlanan üretim kısıntılarının, ABD'de artan üretim ortamında, etkili olup olmayacağına bağlı. Aynı zamanda, küresel piyasalarda büyümede yavaşlama endişeleri sürüyor ve bu durum risk varlıklarını olumsuz etkiliyor.

Seul'de Kiwoom Securities Co. emtia analisti Ahn Yea Ha, "Bu günlerde yatırımcılar için, daha kapsamlı finans piyasalarından yön bulan petrol piyasasında genel atmosfer, daha da sıkıntılı," dedi "Petrol hisse senetleri gibi küresel finans piyasalarının kalan kısmını yakından takip ederken, piyasa ayrıca OPEC'in taahhüdüne ne denli sadık kalacağına da yakından dikkat ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 51 sent düşerek varil başına 51.80 dolara kadar indikten sonra Seul saati ile 13:01'de 51.99 dolara geldi. Vadeli petrol kontratları Çarşamba günü 20 sent yükselerek 52.31 dolardan kapandı ve yükselişini ikinci güne taşıdı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Çarşamba günü 68 sent yukarıda kapandıktan sonra, 32 sent düşerek varil başına 61 dolara geriledi. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.73 dolar primli işlem gördü.