Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, OPEC + koalisyonundan üretime ilişkin karışık işaretlerden ABD'de üretimin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlere çevirmeleri ile birlikte kazançlarını iki ayın en yüksek seviyesi yakınında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 3.3 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Baker Hughes'ın açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verileri, üretim kısıntısı taahhüdünde bulunan OPEC dışı ülkelerin Aralık ayında bu yönde hareket etmediklerini gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üretimi ise aynı ay yaklaşık iki yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Petrol, küresel arz bolluğu ve zayıf tüketim endişeleri ile son çeyrekte yaklaşık yüzde 40 düştükten sonra 2001'den bu yana en iyi yıl başlangıcı performansını gerçekleştirmeye yakın. Paris merkezli IEA, küresel ekonomideki yavaşlamaya karşın, bu yıl göreceli olarak güçlü bir petrol talebi bekliyor. Öte yandan, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları, ABD'de üretimin artacağı yolundaki tahminlerin güçlendiği bir ortamda, piyasayı dengelemek için üretimi kısmaya başladı.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Petrol geçen hafta, ABD'de petrol sondaj kuyusu verisinin de desteği ile 54 doları aştıktan sonra kısa bir mola verdi," dedi ve "ABD'de üretim artarken ve trendin devam etmesi beklenirken, yatırımcılar OPEC'in üretim kısıntılarından güvenlik hissi alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent yükselerek, Tokyo saati ile 12:05'te varil başına 54.01 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.73 dolar yükselerek 53.80 dolar ile 21 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi ve haftayı yüzde 4.3 kazançla geçti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 26 sent yükselerek varil başına 62.96 dolara çıktı. Kontrat Cuma günü 1.52 dolar yükselişle 62.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 8.70 dolar primli işlem gördü.