Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, küresel büyümenin yavaşlamasına ilişkin endişelerin yeniden artmasının ABD'nin Venezuela'nın devlete ait petrol şirketine yaptırım uygulamasına ağır basması sonrası varil başına 52 dolar civarında tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki seansta yüzde 3.2 düştükten sonra fazla değişmedi. Trump yönetimi, Venezuela'nın devlete ait petrol şirketi PDVSA'ya yeni yaptırımlar getirdiğini duyurdu. Bu yaptırımlar Devlet Başkanı Nicolas Maduro rejiminin ABD'ye petrol ihracını durduracak. Pazartesi günü, daha fazla sayıda Amerikan şirketi Çin'de ve diğer bölgelerde yavaşlayan büyümeye ilişkin uyarıda bulunurken, ABD ile Çin arasında bu hafta ticaret görüşmeleri yeniden başlayacak.

Petrol bu yıl, OPEC + koalisyonunun, Suudi Arabistan'ın Aralık ayında mutabık kaldığı miktarın altında üretim yapma taahhüdü ile birlikte, küresel arz bolluğunu azaltmak için üretim kısıntılarına gitmesi sonrası ralli yaptı. Ancak fiyatlardaki yükselişler, ABD'de rekor üretim, stoklardaki artış ve ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminden dolayı sınırlı kalıyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, Venezuela'daki siyasi kargaşanın ham petrol piyasaları üzerinde nasıl bir etkisinin olacağı konusunun belirsiz olduğunu söyledi.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Venezuela'daki duruma ilişkin sorunlar bir dereceye kadar fiyatlara yansımış durumda," dedi ve "Etki sınırlı, zira şimdiye dek, ABD İran'a olduğu gibi daha geniş kapsamlı yaptırımlar uygulamaya başlamadı" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 16 sent yükselerek, Singapur saati ile 11:38'de varil başına 52.15 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 1.70 dolar ya da yüzde 3.2 düşerek 51.99 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 13 sent yükselerek varil başına 60.06 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü yaklaşık iki haftadır ilk kez 60 dolar seviyesini kırdı ve 1.71 dolar gerileyerek 59.93 dolara düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.90 dolar primli işlem gördü.