Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, verilerin OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarının başladığını göstermesi ve Fed'den gelen daha güvercin tonlu açıklamaların piyasaları olumlu etkilemesi ve büyüme görünümünü iyileştirmesinin ardından Nisan 2015'ten bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yükselişini üçüncü güne taşıdı ve Ocak ayındaki kazancını yüzde 20'nin üzerine çıkardı. Fed'in faiz artırımlarını şu an için durdurduğunu işaret etti ve bu durum doların düşmesine neden oldu. ABD'nin Suudi Arabistan'dan petrol ithalatı geçen hafta Ekim 2017'den bu yana en düşük seviyesine inerken, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin bu ay petrol üretimini kademeli düşürdüğünü ve Şubat ayında üretim kısıntılarının hızını artırmaya çalışacağını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Fed'in daha genişlemeci tutumu orta ila uzun vadede çok daha iyi küresel büyüme tablosunu işaret ediyor," dedi ve "Rusya ve OPEC'in hareketleri kısa vadede fiyatlar için açık bir destekleyici unsur" şeklinde görüş bildirdi.

Gösterge petrol New York'ta bu yıl, 2018'in son çeyreğinde yaklaşık yüzde 40 düştükten sonra sıçrama yaptı. Son çeyrekteki bu düşüşler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarına gitmelerine yol açtı. Venezuela'daki kriz, daha da kötüleşmesi durumunda, arzın daha da kısılması tehdidini getiriyor. Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının çözülmesi, talep görünümü için kritik konumunu koruyor.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 43 sent yükselerek, Singapur saati ile 12:27'de varil başına 54.66 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 92 sent yükselerek 54.23 dolardan kapandı ve Ocak ayında şimdiye dek 9.25 dolar yükseldi.

Perşembe günü vadesi dolacak Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 61 sent yükselerek varil başına 62.26 dolara ulaştı. Kontrat bu ay yüzde 16 yükseldi ve Nisan 2016'dan bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı 62 sent yükselerek 62.16 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 7.61 dolar primli işlem gördü.