Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, traderların dikkatlerini ABD'de stokların artacağına ilişkin beklentilerden, OPEC üretici grubu ve ortaklarının üretim kısıntılarına çevirmesi ile birlikte düşüşünü durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.3 düştükten sonra fazla değişmedi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin Ocak ayında petrol üretimini, OPEC'e taahhütlerine paralel olarak, Ekim ayındaki seviyesine göre günlük 47,000 varil düşürdüğünü kaydetti. Öte yandan, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi verilere göre, petrol stoklarının üst üste üçüncü haftada da yükselmesi bekleniyor.

Ham petrol bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının üretim kısıntılarının devreye girmesi ile birlikte yaklaşık yüzde 20 yükseldi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu verisi, ülkede rekor petrol üretimine rağmen aşağı yönde hareket ediyor. Petrol zengini Venezuela'da liderlik mücadelesi arzın daha da düşebileceği riskini getiriyor.

Tokyo'da Rakuten Securities Inc. emtia analisti Satoru Yoshida, "Hem OPEC dışı üreticilerin lideri Rusya ve hem de OPEC'in lideri Suudi Arabistan üretim kısıntıları taahhütlerine uyuyor," dedi ve "Eğer Venezuela'da üretim önemli ölçüde düşerse, mesala aylarca günde 1 milyon varil, bunun etkisi büyük olur" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 30 sent yükselerek, Tokyo saati ile 12:32'de varil başına 54.86 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 70 sent düşerek 54.56 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 30 sent yükselerek varil başına 62.81 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 24 sent düşerek 62.51 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan avdeli WTI'a kıyasla 7.63 dolar primli işlem gördü.