Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de artan üretim ve küresel ekonominin görünümüne ilişkin endişelerin ABD'de düşen akaryakıt stoklarındaki düşüşe ağır basması ile birlikte yeniden düşmeye başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 kadar düştü ve bu hafta üçüncü kez düşüş göstermeye yöneldi. ABD'de kış döneminde akaryakıt stokları geçen hafta, kutup girdabının ülkeyi olumsuz etkilemesi ile birlikte, beklenenden daha fazla düşerken, ham petrol stokları arttı ve üretim rekor seviyelerde kaldı. Dolar, küresel büyümeyi yavaşlatan bir unsur olan ticaret savaşı konusunda ABD ile Çin arasında süren görüşmelerden dolayı bekle-gör modunda olması ile birlikte güçleniyor ve bu durum, dolar ile fiyatlanan emtiayı daha pahalı hale getiriyor.

Petrol bu ay, Ocak ayında Nisan 2016'dan bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmesinin ardından, ABD'de artan ham petrol üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarının etkisini giderebileceği endişesi ile teklemeye başladı. Venezuela ve İran'a uygulanan yaptırımlar fiyatlara destek sağlarken, yatırımcılar, ticaret tarifelerinin artırılma tarihi olan 1 Mart'tan önce, ABD ve Çin arasında gelecek hafta gerçekleştirilecek görüşme öncesi temkinli kalmaya devam ediyor.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting Co. kıdemli ekonomisti Tomomichi Akuta, "Disitile ürün stoklarındaki düşüş, yatırımcıları arz-talep dengesinin beklenenden daha fazla sıkılaştığı görüşüne yönelmesine yol açıyor," dedi ve "Halen aralarında ticaret savaşı, Brexit ve Venezuela ve İran'a yaptırımlar gibi bazı belirsizlikler fiyatların dar bir alana sıkışmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 12 sent düşerek, Tokyo saati ile 13:03'te varil başına 53.89 dolara indi. Kontrat gün içinde 31 sent kadar düştü. WTI Çarşamba günü 35 sent yükselişle 54.01 dolardan kapanmıştı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 21 sent düşerek varil başına 62.48 dolara indi. Kontrat Çarşamba günü 71 sent yükselişle 62.69 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 8.27 dolar primli işlem gördü.