Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Venezuela'nın ihracatındaki düşüşlerin ABD'de ham petrol stoklarındaki artışa ağır basması sonucu kazançlarını varil başına 54 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.8 değer kazandıktan sonra yüzde 0.6 kadar daha yükseldi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, Suudi Arabistan geçen hafta ABD'ye günlük 415,000 varil ile tarihinin en düşük ihracatını yaparken, Venezuela'da ihracat rekor seviyeye geriledi. ABD'de petrol stokları geçen hafta da artarak üst üste dördüncü haftayı da artışla geçti ve 2017 sonlarından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Suudi Arabistan'ın bu hafta Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) tarafından anlaşmaya varılan miktardan daha fazla üretim kısıntısına gitmeye devam etme taahhüdü, petrolün bu yılki yüzde 19'luk rallisini sürdüreceğine ilişkin iyimserliği artırıyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına gümrük tarifelerinin artırılacağı tarihi daha ileriye çekeceğinin kaydedilmesi, ABD Başkanı'nın ticaret anlaşması konusunda istekli olduğunu işaret ediyor ve bu da talep görünümünü iyileştirecek bir faktör.

Singapur'da Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Petrol, küresel büyümeye yönelik endişeleri hafifleten olumlu ticaret görüşmeleri haberlerinden ve ABD'nin diğer ülkelere Venezuela'dan petrol almamaları yönünde uyarıda bulunmasından destek alıyor," dedi ve "Tüm bunlar her iki petrol kontratına da teknik açıdan çok yapıcı bir bakış getiriyor ve Brent ve Batı Teksas petrolü (WTI) daha fazla yükseliş için hazırlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 25 sent yükselerek Seul saati ile 13:27'de varil başına 54.15 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.5 yükselerek 53.90 dolar ile bir haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.6 yükselerek varil başına 63.98 dolara tırmandı.Kontrat önceki iki seansta yüzde 3.4 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 9.44 dolar primli işlem gördü.