Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC + koalisyonunun arz kısıntıları ve dünyanın en büyük kıyı petrol sahasında üretimin durdurulduğu yolundaki haberlerin ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin endişelere ağır basmasının ardından son bir ayın en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yükselişini dördüncü güne taşıdı ve bu hafta yüzde 3.8 yükseldi. Rusya OPEC + koalisyonu ile varılan anlaşma dahilinde üretim kısıntılarını hızlandıracağını açıklarken, Suudi Arabistan, Energy Intelligence Group'a göre, bu hafta bir kazanın ana elektrik kablosunda hasara yol açması sonucu Safaniyah kıyı petrol sahasında üretimi durdurdu. Asya hisse senetleri Cuma günü, ABD ve Çin'in Beijing'de bu hafta gerçekleştirilen ticaret görüşmelerinde çok az ilerleme sağladığının kaydedilmesinin ardından düştü.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OEPC) ve ortaklarının fiyatları desteklemek için üretimi kısacaklarını tekrar teyit etmeleri ile birlikte bu hafta rallisine tekrar başladı ve bu yılki kazancını yüzde 21'e yükseltti. İran ve Venezuela'ya yönelik yaptırımlar da üretimin azalmasına neden oluyor ve petrol fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Ancak ABD'de üretimin halen rekor seviyelerde olması ve petrol stoklarındaki artışla birlikte küresel büyümede yavaşlama işaretleri fiyatlardaki yükselişleri sınırlıyor.

Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Talebe yönelik endişelerin varlığı tatsız bir gerçek, ancak yatırımcılar arzın sıkılaşacağına ilişkin olasılık üzerinde daha fazla odaklanıyor," dedi ve "Ham petrol talebinin yavaşlaması biraz zaman alacak, ancak aralarında Suudi Arabistan, Venezuela ve Rusya'nın da bulunduğu ülkelerde arz halihazırda düşmeye başlamış durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent yükselerek, Singapur saati ile 12:48'de varil başına 54.72 dolara çıktı. Kontrat gün içinde 60 sent ya da yüzde 1.1 kadar yükseldi ve bu hafta 2 dolar prim yaptı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli IC Futures Europe piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 64.99 dolara yükseldi ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı. Kontrat bu hafta yüzde 4.7 değer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 9.89 dolar primli işlem gördü.