Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının çözümüne ilişkin beklentilere ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın petrol ihracatını azalttığına ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte, kazançlarını üç ayın zirvesi yakınında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 5.4 yükseldikten sonra, Cuma kapanışına göre yüzde 0.3 değer kazandı. ABD Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Steve Censky, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmeleri, ateşkesin sona ereceği tarih olan 1 Mart'ın yaklaşması ile birlikte hızlandığını kaydetti. Tanker izleme şirketi Kpler'e göre, Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı, Şubat ayının ilk yarısında önceki ayın aynı dönemine göre günlük 1.3 milyon varilin üzerinde azaldı.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntısı taahhütlerini yerine getirmesi ve ABD'nin İran ve Venezuela'ya uyguladığı yaptırımların arzın daha da fazla düşme tehdidini ortaya çıkarması ile birlikte yüzde 20'den fazla yükseldi. Ancak küresel büyümenin yavaşladığına ilişkin işaretler ve ABD'de rekor seviyelerdeki ham petrol üretimi yatırımcı beklentilerini olumsuz etkiliyor ve ticaret müzakerelerinin sonucu enerji talebi için kritik hale getiriyor.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "Piyasa arz düşüşlerinden fiyatlara destek geldiğini görüyor, ancak ticaret görüşmelerinin sonucu, talebin ne yöne gideceğini göstermesi açısından kritik önemde," dedi ve "Taırımcılar, ticaret savaşının sona erdiğine ilişkin açık bir sinyal gelmemesinden dolayı halen tedirgin" şeklinde görüş bildirdi.

Vadesi Çarşamba günü dolacak Mart teslimatı Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent yükselerek Singapur saati ile 12:02'de varil başına 55.76 dolara çıktı. Pazartesi günkü işlemler, ABD piyasasının tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı Salı günü kayda alınacak. Daha aktif işlem gören Nisan kontratı 16 sent yükselişle 56.14 dolara çıktı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi itibariyle beş seansta yüzde 8'den fazla yükseldikten sonra 37 sent gerileyerek varil başına 66.13 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, Nisan vadeli WTI'a kıyasla 10 dolar primli işlem gördü.