Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilere göre ham petrol stoklarındaki sınırlı artış ve ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasına yakın olduğuna ilişkin haberlerin ardından, kazançlarını üç ayın zirvesinden sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.5 tırmandı ve yükselişini yedinci güne taşıdı. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nn (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta, Bloomberg'in Çarşamba günü açıklanacak resmi stok verileri için düzenlediği anketin tahmin medyanının yarısından az arttı. Görüşmeler konusunda bilgiye sahip bir kaynağa göre, Amerikalı ve Çinli müzaekereciler, nihai ticaret anlaşmasına baz oluşturacak birkaç mutabakat zaptı üzerinde çalışıyor.

Ham petrol fiyatları bu yıl, OPEC + koalisyonunun, taahhüt ettiğinden daha fazla üretim kısıntısına giden dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın öncülüğünde, üretim kısıntıları ile yıla güçlü bir başlangıç yapmaları ile birlikte yaklaşık yüzde 25'lik bir ralli yaptı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, piyasanın Nisan ayına kadar dengeye kavuşmasını beklediğini söyledi. Ancak ticaret savaşı küresel büyüme görünümünü gölgelemeye devam ediyor.

Seul'de HI Investment & Futures Corp. emtia analisti Sungchil Will Yun, "Piyasadaki hava, ticaret görüşmelerinin bir şekilde anlaşma ile sonuçlanmasının beklenmesi ile olumlu," dedi ve Özel sektör verileri de beklenenden düşük stok artışını işaret ediyor ve bu durum arz kısıntıları ile birlikte yukarı hareketi destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek Singapur saati ile 12:45'te varil başına 57.44 dolara çıktı. Mart kontratı Çarşamba günü 83 sent yükselişle 56.92 dolardan vadesini doldurdu.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent yükselerek varil başına 67.20 dolara ulaştı. Kontrat Çarşamba günü 63 sent yükselerek 67.08 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.76 dolar primli işlem gördü.