Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin2in ticaret anlaşmasına yaklaştıklarına ilişkin işaretler ve yatırımcıların dikkatlerini ABD'de artan üretime karşın OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarına çevirmeleri ile birlikte üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Cuma günü hafifçe düştü ve haftalık kazancını yüzde 2.3'e düşürdü. ABD Başkanı Donald Trump'ın Cuma günü, dünyanın en büyük iki ekonomisinin farklılıkları giderme çabaları ile birlikte, Çin'in üst düzey müzakerecisi ile bir araya gelmeyi planlandığı kaydediliyor. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) resmi verilerine göre, ham petrol stokları üst üste beşinci haftada da yükseldi ve üretim yeni bir rekor seviyeye daha çıktı.

Ham petrol fiyatları, aya düşüşle başlamasının ardından, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının agresif üretim kısıntıları ve bunun yanında, ABD ve Çin'in ticaret savaşını sonlandırmak istediğine yönelik güçlü işaretlerle birlikte rallisini yeniden başlattı. Suudi Arabistan petrol piyasasının Nisan ayına kadar dengeye kavuşmasını beklediğini kaydederken, ABD'de rekor seviyelerdeki ham petrol üretim görünümüm bozulmasına neden oluyor

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia traderı Hong Sungki, "ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanabileceğine ilişkin beklentiler gerçekten artıyor be emtia grubu, müzakerelere konu teşkil ettikleri için bu beklentilerden destek buluyor," dedi ve "Ticaret geriliminin azalması iyileşen küresel büyümeye ve Çin'in ABD'den daha fazla petrol talep etmesine yol açacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü varil başına 57.61 dolar ile üç ayın en yüksek seviyesine kadar çıktıktan sonra 10 sent düşerek, Singapur saati ile 11:05'te 56.86 dolara geldi. Kontrat bu hafta 1.27 dolar yükseldi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent düşerek varil başına 66.92 dolara indi. Kontrat bu hafta 67 sent değer kazandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 10.07 dolar primli işlem gördü.