Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör raporunun ham petrol stoklarında sürpriz düşüşü işaret etmesi ve Rusya'nın üretim kısıntısının OPEC ve ortakları ile varılan anlaşmaya uyumlu olduğunu teyit etmesinin ardından son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, CME Group Inc.'deki bir sorun nedeniyle işlemlerin üç saat durması sonrası seansın tekrar başlaması ile birlikte yüzde 1 kadar yükseldi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) raporuna göre, petrol stokları geçen hafta ülke çapında 4.2 milyon varil düştü. Bloomberg'in anketine göre, Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin stoklarda 3 milyon varillik bir artışı göstermesi bekleniyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin petrol üretimini Aralık seviyesine göre günlük 140,000 ila 150,000 varil düşürdüğünü kaydetti.

Ham petrol bu yıl, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretimi kısma ve piyasayı yeniden dengeye getirme çabaları ile birlikte yüzde 23 civarında yükseldi. Venezuela'da kötüleşen siyasi kriz ve ABD ve Çin'in ticaret konusunda anlaşmaya yakın olduğuna ilişkin işaretler de fiyatları destekledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın petrol fiyatlarının çok yüksek olduğu ve düşürülmesi gerektiği yolundaki çağrısı fiyatların Pazartesi günü sert düşmesine neden oldu, ancak bu etki geçici gibi görünüyor.

Sydney'de ANZ Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Piyasanın ABD Başkanı'nın mesajlarını fazla ciddiye almadığını ve arz tarafında süregelen sorunları üzerinde daha fazla odaklandığını düşünüyorum," dedi ve "Rusya Enerji Bakanı'ndan gelen yorumlar da bu ülkenin üretim kısıntısı taahhüdüne ilişkin endişelerin azalmasına yol açtı" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 46 sent yükselerek, Singapur saati ile 13:06'da varil başına 55.96 dolara çıktı. Kontrat Salı günü fazla değişmeyerek 55.50 dolardan kapandı.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 44 sent yükselerek varil başına 65.65 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü 45 sent yükselişle 65.21 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 9.67 dolar primli işlem gördü.