Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'nin üretim artışının yavaşladığına ilişkin işaretler ve OPEC ve ortaklarının arz bolluğunu azaltmak için üretim kısıntılarını daha da derinleştirmesi ile birlikte varil başına 56 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 2.5 düştükten sonra yüzde 0.9 kadar yükseldi. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı, Baker Hughes'un verilerine göre, Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi. OPEC'in üretimi geçen ay, İran ve Venezuela'daki planlanmamış arz kısıntılarının da etkisiyle düştü. Grubun kilit üyesi Rusya da üretim kısıntılarını artırdı. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının çözümüne yönelik ilerleme işaretleri talep görünümünün iyileşmesini sağladı.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarına başlamaları ve ABD2nin Venezuela ve İran'a yönelik yaptırımlarınına rzı daha da kısması ile birlikte yaklaşık yüzde 24 yükseldi. Beijing ve Washington'ın ABD'nin Çin ürünlerine uygulayacağı gümrük tarifelerinin büyük kısmını ortadan kaldıracak bir anlaşmaya yakın olduğunun kaydediliyor. Böyle bir anlaşma, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimin azalmasına yol açabilir.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "OPEC'in üretimini kısması, petrol fiyatları için büyük bir destek olmaya devam ediyor," dedi ve "Ayrıca, ABD ve Çin önemli farklılıklarını gidermeyi başarırlarsa, petrol talebinin artacağına ilişkin beklentilerimizi yükseltebiliriz. Bu konuda umut olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 50 sent yükselerek varil başına 56.30 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 13:02'de 29 sent yukarıda 56.09 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta, ABD'de fabrika siparişleri ve Tüketici Güveni verilerinin beklenenden düşük çıkmasının ardından aşağıda kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 65.36 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 8.72 dolar primli işlem gördü.