Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Euro Bölgesi'nde imalat sektöründeki resesyon Ağustos'ta art arda yedinci ayda da devam ederek Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve hükümetler üzerindeki teşvik baskısını artırdı.

IHS Markit'in imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 47.0 puan ile ilk tahmine göre değişmedi ve Temmuz rakamına göre sınırlı iyileşme gösterdi. Göstergede 50 seviyesinin altı sektörüde daralmayı işaret ediyor. Özellikle Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da siparişler azaldı.

IHS baş ekonomisti Chris Williamson, “Şirketlerin hayal kırıklığı yaratan talep karşısında indirime gitmesiyle fiyatlar düşüyor.” dedi.

AMB politika yapıcıları 12 Eylül'de büyümeyi desteklemek için faiz indirimine gidip gitmeme kararını verecek. Bazı yetkililer varlık alımlarının yeniden başlaması gibi daha geniş çaplı adımlar atılmasına karşı duruyor.

Bütçe fazlası veren Almanya, ekonominin kötüleşmesi durumunda daha fazla teşvik vermek istediğinin sinyalini verdi.

Almanya'da imalat sektörü aylık bazda 8. kez daraldı

BME ve IHS Markit tarafından Euro Bölgesi verisinin öncesinde açıklanan rakamlara göre Almanya'da imalat PMI aynı dönemde (Temmuz'daki) 43.2'den 43.5'e yükseldi. Bir önceki yılın aynı döneminde 55.9 idi.

Ağustos rakamları Almanya'nın imalat sektörünün sekizinci ayda da küçülmeyi sürdürdüğünü gösterdi.

41.7'den 41.6'ya düşerek art arda 11. ayda da 50 puanın altında gelen yeni siparişler verisi, Nisan 2019'dan beri en düşük seviyede gerçekleşti.