Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eurodaki kayıpların, Avrupa ortak para biriminin 2015 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirse bile henüz sona ermediği kaydediliyor.

Aberdeen Asset Management'tan Pinebridge Investment'a, para yöneticileri, euronun daha da zayıflamasını bekliyorlar. Bunun nedeni olarak da, carry trade (faizi düşük parayı satıp yüksek faizli parayı satın alma) gibi euroyu dolar karşısında 34 ayın en düşük seviyesine gerileten faktörlerin hepsinin geçerlililiğini koruması gösteriliyor.

Koronavirüse ilişkin endişelerin azalmasından ve salgının Çin üzerindeki ekonomik etkisinin tümünün fiyatlanmasından sonra bile, euro halen getiri arzusunu ve doların güvenli liman çekiciliğini yenmekte zorluk çekebilir.

Bu durum kendisini traderların aşağı yönlü bahisler girmekte olduğu opsiyon piyasasında da gösteriyor. Bir aylık euro call üzeri put opsiyonları, bazı traderların Euro/Dolar paritesinin 1.07'nin altını görmesini beklemeleri ile birlikte, Eylül ayından bu yana en fazla talebi görüyor.

Euro dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak Londra saati ile 08:56'da 1.0793 seviyesine indi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) negatif faizleri ve iç piyasada özel sektör tahvilleri satın alması, Avrupalı yatırımcıları ya gelişen piyasalarda arz edilen euro bazında tahviller ya da dolar bazında varlıklar yoluyla pozitif getiriler aramaya itiyor.

ABD ve Almanya ülke tahvillerinin faiz farkı yaklaşık 2 yüzde puanı seviyesinde ve bu talep muhtemelen kısa sürede ortadan kalkmayacak gibi görünüyor.