Advertisement
HABERLER ABONE OL

2020 yılının başlarında küresel ticaret verilerinde bir anomali yaşandı: Çin ABD’ye, ABD’nin raporladığından daha fazla mal sattığını bildirdi. Bu durum iki ülke arasındaki ticaret savaşlarında planlanmayan bir sonuçtu.

Fed ekonomistlerinin yeni bir araştırmasına göre normal seyrin dışındaki bu durum Çinli ihracatçıların ve ABD’li ithalatçıların yanlış raporlama sürecinin bir sonucu oldu.

Fed ekonomistleri Hunter Clark ve Anna Wong iki ülke arasında 2018’te devreye giren ek gümrük vergilerinden bu yana ABD ve Çinli şirketlerin yanlış raporlamasının ticaret açığındaki daralmayı açıkladığını belirtti.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre 2020’de ticaret dengesinin 2017’ye kıyasla 88 milyar dolar daha az olduğu, açığın 55 milyar dolarının ABD’nin tarifelerin kalkmasından dolayı, 12 milyar dolarının Çin’in KDV iadesindeki yanlış raporlamadan kaynaklandığı, kalan 20 milyar doların ise açıklanamadığı belirtildi.

Uzmanlar “ABD verileri, ticaret savaşının ABD ile Çin’in ikili ticaretine daha küçük bir etkisi olduğunu gösteriyor.” ifadesini kullandı. Raporda ayrıca ABD ithalatında yanlış raporlamanın yaklaşık 10 milyar dolarlık gelir kaybı anlamına geldiği tahminine de yer verildi.