Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed yetkilileri, ABD ekonomisine yönelik risklerin yüksek kalmaya devam ettiğini vurgularken, bu yılki üç indiriminin ardından faizleri sabit tutma konusunda görüş birliğine vardı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 29-30 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantının tutanakları Çarşamba günü Washington'da yayımlandı.

Tutanaklara göre, katılımcıların çoğu ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü risklerin yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu toplantıda faiz indirimi kararı için nedenlerin altını daha da çizdi.

Tutanaklarda, "Özellikle, küresel ekonomik büyüme ve uluslararası ticaret ile ilişkili görünüme yönelik riskler halen önemli olarak görülüyor. Küresel büyümedeki yavaşlamanın iç ekonomi üzerinde daha da yük oluşturacağına ilişkin risk ön planda kalmaya devam ediyor" denildi.

FOMC Ekim ayındaki toplantıda faizi 25 baz puan indirdi ve böylelikle bu yıl üç ay üst üste faiz indirimine gitmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlediği bazın toplantısında, para politikasının "iyi bir yerde" olduğunu söyleyerek, faizlerin yetkililer ekonomik görünümde "somut" bir değişiklik görene kadar sabit tutulacağını işaret etti.

Wells Fargo & Co. ekonomisti Jay Bryson, "Komitede, en azından bu noktada,  faiz indiriminde istekli üyelerin kritik bir çoğunluğu yok," dedi ve "Halen gevşeme eğilimindeler, ancak yakın bir zamanda değil. Aşağı yönlü risklerden, enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalmasından ve enflasyon bekleyişlerinin düşük olmasından bahsetmeye devam ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi tutanakların açıklanmasının ardından hafifçe düşerek yüzde 1.73'e inerken, dolar fazla değişmedi. Traderlar ise gelecek yıl faiz indirimi olacağına ilişkin beklentilerini biraz yükseltti. Vadeli piyasalar şimdi 3. çeyreğin başında çeyrek puanlık bir faiz indirimini tam olarak fiyatlıyor.

Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Temmuz ve Eylül'de olduğu gibi bu toplantıda da faiz indirimi kararına karşı çıktı ve faizin sabit tutulması yönünde oy kullandı.