Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’den çıkıp globale açılacak bir iki aday şirketin olduğunu ve yakında bunu göreceğimizi söyleyen Girişimci Kurumlar Platformu Kurucusu İhsan Elgin, 2025 yılına kadar Türkiye’den milyar doların üzerinde büyüklükte global fintech şirketi çıkacağını söyledi. Business HT Live dijital yayınında Fintech programına konuk olan Elgin, 2020’den hemen sonra da küresel ölçekte iş yapan Türk fintechlerinin olacağının altını çizdi. Bu noktada bankaların desteğinin kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Elgin, buradaki amacın, satın alma zihniyeti ile değil, maddi ve manevi destek olduğunu sözlerine ekledi. Dünyada bankaların bu konuya çok stratejik baktığını belirten Elgin, büyük bankaların yalnız ya da bir araya gelerek fintech şirketlerine yatırım yaptıklarını söyledi.     

‘5-6 TANESİ DIŞINDA YURTDIŞINA İŞ YAPAN YOK’

Global firma çıkarmanın tek yolunun uluslararası ayak izi olması olduğunun altını çizen Elgin, “Fintechlerimizin 5-6 tanesi dışında yurtdışına iş yapan yok. Bence bizden global şirket çıkmamasının en önemli nedeni bu. Girişimci arkadaşlara Türkiye’nin 80 milyonluk nüfusu çok iyi geliyor. ‘Türkiye odaklı düşünüyorum’ diyor. Bence ilk işimiz Türkiye odaklı düşünmeyi bırakıp, bölgesel odaklı düşünmek ve böylece de fırsat yaratmak” değerlendirmesinde bulundu.

‘BANKALAR GİRİŞİMCİLERLE ÇALIŞMAYA BAŞLAMALI’

Türkiye’de fintechlerin önünün açılması için en önemli konunun bankaların girişimcilerle çalışmaya başlaması olduğunu vurgulayan Elgin şöyle devam etti: “Bankalar olarak bizim çok iyi teknoloji şirketlerimiz olabilir ama girişimcilerle işbirliği yaparak bu işi ilerletmeliyiz. Girişimcilerin bazı kuruluşlarca tehdit olduğu yönünde bir algı var. Bu konuyu biraz açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Bu konuyla ilgili yapılan dünyada yapılan önemli bir araştırmaya göre, 100 fintech girişimcisinin sadece 8’i ‘bankaya rakip bir şey yapmaya çalışıyorum’ diyor. Geri kalan yüzde 82 ise bankalara hizmet edecek, onlarla entegre olacak bir anlayışa sahip.”