Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, dijital dönüşüm sayesinde sık sık adını duyduğumuz ve hayatımıza giren yapay zekâ, blockchain, robotik süreçler gibi teknolojilerin, bankacılık sektörünün de geleceğini şekillendirerek yeni iş fırsatları yaratacağını söyledi. Bloomberg HT’de Finansal Teknoloji programına katılan Canko,

Bankacılık sektöründe öne çıkacak meslekleri ve bu mesleklerin detaylarını ise şöyle tanımladı:

 

  1. Ekosistem mimarı / geliştiricisi:

Yeni teknolojilerin tanınması, benimsenmesi ve geliştirilmesi için sektörün kilit oyuncularının bulunduğu bir ekosistem oluşturmak gerekiyor. Ekosistem mimarı veya geliştiricisi olarak tanımlanan kişiler, alanlarında uzman kişileri veya firmaları bir araya getirerek ilgili teknoloji çevresinde ekosistem oluşturuyor.

 

  1. API ve iş birliği yönetimi:

Organizasyonlar arası ekipleri, API sözleşmelerini ve belgeleri yönetir. Güvenlik ve ölçekleme problemlerini çözer. İş birlikleri kurarak ekiplere ortak API tasarlama imkânı sunar.

 

  1. Kullanıcı & segment yöneticisi:

Bu alanda, içsel stratejiyi şekillendirmek amacıyla segment stratejilerini, yine aynı segmentin içinden biri yönetir ve müşteri perspektifinden değerlendirir. Bu kişiler, müşteri iletişimi ve etkileşimi için ürün ve teknolojinin teknik anlayışını iş geliştirme ve teknik ekiplere tercüme eder.

 

  1. Optimizasyon Yöneticisi:

Tüm kurumsal düzeylerde konseptlerin iyileştirme ve optimizasyon faaliyetlerini yürütür.  Projelerin uygulanmasına yardımcı olmak için yönetim, teknik, denetim ve üretim personeli ile yakından çalışır.

 

  1. Çok fonksiyonlu, iş birlikçi ve çevik takım yöneticisi:

Bu yöneticiler, girişim ve inovasyonu teşvik eden kurumlarda iş birlikçi kültürler yaratmak için çok fonksiyonlu takımlara ihtiyaç duyarlar.

Yöneticiler takımlarını, odaklı iş temsilcisi, kullanıcı deneyimi tasarım uzmanı, veri mühendisi, veri bilimcisi ve analitik çevirmen gibi uçtan uca verimli projeler üretebilecek çeşitli üyelerden oluştururlar.

 

  1. Blockchain planlama mimarı / kurulu

Blockchain projeleri için mimari yapıyı tasarlar. Entelektüel yaklaşımıyla yaratıcı ve çığır açan çözümler geliştirir.

 

  1. Akıllı kontrat analisti:

Blockchain tabanlı uygulamalarda koşan akıllı kontratların güvenlik ve maliyet analizlerini yapar.

 

  1. Müşteri deneyimi yönetimi — yeni teknolojiler (AR, VR, Chatbot):

Bu kişiler, ilgili teknoloji ve müşteri arasındaki ilişkinin verimini artırmayı ve mümkün olan en iyi deneyimi sunmayı hedefleyerek çalışırlar.

 

  1. Robotik ve Yapay Zekâ Yönetimi:

Robotik süreç otomasyonlarının ve yapay zekâ çözümlerinin geliştirilmesi analiz eder, uygulanmasını yönetir, müşteri deneyimlerini takip eder ve davranış bilimi uzmanlarından destek alır.

  1. Algoritma Risk Uzmanı:

Yapay zekâ tabanlı uygulamalarda kullanılan algoritmaların risk analizlerini yapar. Hata olasılığını en aza indirgemeyi hedefler.

 

‘HER AY 20 MİLYON ÖDEME TEMASSIZ YAPILLIYOR’

Programda temassız ödemelerdeki artışa da değinen Canko, geçen yıl mart ayında temassız ödemelerle ilgili limitin 90 TL’ye çıkartılmasının ardından temassız ödemelerde büyümenin hızlandığını söyledi. Canko, limitte yaşanan bu artışın da etkisiyle, temassız ödemelerde ortalama işlem tutarının 30 TL’ye çıktığını belirtti. Her ay yaklaşık 20 milyon adet ödemenin temassız yapıldığının altını çizen Soner Canko, 2018 yılının ilk 8 ayında 120 milyonun üzerinde ödemenin temassız gerçekleştiğini ifade etti. Bu rakamların bir önceki seneye göre 3 kata yakın artışa işaret ettiğini vurgulayan Canko, bunu mümkün kılmak için de POS sayısında geçen yıla göre yaklaşık 2 kat artış yapıldığını söyledi. Soner Canko, BKM olarak hedeflerinin bütün POS cihazlarının temassız ödemeye uygun hale getirmek olduğunu belirtti.