Advertisement
HABERLER ABONE OL

PayU Türkiye Genel Müdürü ve Global Ürün Stratejileri Başkanı Emre Güzer, 2020 yılında küresel e-ticaret hacminin 3.5 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. Blooberg HT’de Finansal Teknoloji programına katılan Güzer, Türkiye'de ise e-ticaret cirosunun 5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Güzer, ürünlerini dijital ortamda tüketicilere ulaştırmayan firmalarının artık hayatının çok zor olduğunun altını çizdi.’ İnternet üzerinden alışveriş yapmıyorum’ diyenlerin yüzde 40'ının kaygısının güvenlik olduğunu belirten Emre Güzer, risk açısından tüketici için online dünyanın fiziksel dünyadan çok daha güvenilir olduğunu söyledi.

GLOBAL OYUNCULAR TÜRKİYE'YE GERİ DÖNÜYORLAR    

E-ticaret sektöründe Amazon'un Türkiye girmesinin önemli olduğunu belirten Güzer, "Bu global oyuncular Türkiye'ye geri dönüyorlar diye değerlendirmek lazım. Ali Baba Trendyol'a yatırım yaptı. Bizim çatı şirketimiz Naspers PayU ve Letgo ile burada. Ebay burada. Bu da 'global büyük akıllı para tekrar Türkiye'ye dönmeye başladı' anlamına geliyor" diye konuştu.

Sektördeki Türk firmalarının çok yerel bir iş yapış şekli olduğunu ifade eden Eme Güzer, firmalar özelinde değil, profesyonel olarak da çalışanların da çok fala dışarıya açılmayı düşünmediğini ve bunun önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.  Türkiye pazarının yeteceği şeklinde bir düşünce yapısının olduğunu kaydeden Güzer, "Bence bu bir risk. Çünkü ABD'de, Avrupa'da Asya'da bazı ülkelerin çok daha ölçeklenebilir startuplar inşaa ediyorlar. Bu startuplarda çok hızlı büyüyor. Hatta bizim ülkemizde yıllar önce kurulan bazı önemli startupları satın alıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

‘KİŞİLER ARASI PARA TRANSFERİ PAZARI 500 MİLAR DOLARA ULAŞTI’

PayU olarak yatırımları sürdürdüklerini kaydeden Güzel, "Fintech ekosisteminin nereye gittiğine bakıyoruz.  Kişiler arası para transferi sistemi çok hızlı büyüyor ve bu pazar 500 milyar dolarlık bir pazar haline geldi. Z kuşağının yüzde 60'ı bu şekilde para transferini kullanmayı tercih ediyor. Biz PayU olarak bu tür fintechlere yatırımlar yapıyoruz" diye konuştu.