Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ünlü araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner'ın son tahminleri finans sektöründe önümüzdeki yıllarda yaşanacak köklü değişimi de gözler önüne seriyor. Fintechistanbul'da yer alan habere göre, Gartner tarafından yapılan tahminlere göre, önümüzdeki 12 yıl içerisinde günümüzün finans kurumlarının yüzde 80’i, müşterilerin değişen doğası ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle işlevsiz hale gelecek. Gartner Başkan Yardımcısı David Furlonger, günümüzün finans devleri olan bankaların, 20. yüzyıldaki iş ve işletme modellerini sürdürmeye devam etmeleri halinde endişe verici bir riskle karşı karşıya olduklarını ifade etti.
Şirketin raporuna göre, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kurulan finansal hizmet sağlayıcılar, dijital platformlar oluşturarak veya başkalarının platformlarında satış yapmak için niş ürünler ve hizmetler hazırlayarak dijital iş dünyasında daha hızlı hareket etmek zorunda kalacaklar.

DÖNÜŞÜMÜN GALİBİ HANGİ FİRMALAR OLACAK?


Gartner’a göre dijital dönüşümün galibi olacak üç farklı firma tipi ise şöyle:

Enerji şirketleri: Kendi dijital platformuna sahip olan şirketler, halihazırdaki ölçeklerini, düşük maliyetli altyapılarını ve ellerindeki geniş kullanıcı bilgisini kullanarak yeni servisler ve yeni pazarlar oluşturabilecekler.

Fintechler: Şahıs şirketleri ve yan kuruluşlar ayrık ürün alanlarında geleneksel finansal hizmetleri ayrıştıracaklar. Bu şirketler dijital platformların bir parçası olacaklar ama, yüzde 15’ten daha azı başarılı bir şekilde kendini fintech’e dönüştürebilecek. Uzun

Kuyruklu firmalar: Dijital platformlarla beraber gelen düşük maliyetler, bazı geleneksel sağlayıcıları, servis komisyoncuları haline getirecek. Süreci başarıyla atlatarak dijital dönüşümü tamamlayan geleneksel finans kurumlarının yüzde 80’lik kısmı uzun kuyruklu şirketler olabilir.
Dijital dönüşüm dünyanın birçok yerinde her geçen gün hız kazanırken, bazı ülkelerde, muhafazakar düzenlemeler halen inovasyonları engelliyor. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve İngiltere gibi ülkeler, dönüşümü hızlandırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.