Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bankacılıkta önümüzdeki dönemde üç konunun öne çıkacağını belirten Yapı Kredi Bilişim Teknolojileri ve Operasyon Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, bunlardan birinin ileri analitik ve yapay zeka  olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Erdoğan, yapay zeka konusunda yapılması gereken çok fazla ev ödevinin bulunduğunun da altını çizdi. Yapay zeka konusunda, kurumlardan bağımsız Türkçe Doğal Dil İşleme kütüphanelerinin oluşturulmasının ve paylaşılır, açık halde sunabilmesinin çok önemli bir konu olduğunu kaydeden Erdoğan, banka olarak, üç dört yıldır Türkçe, Doğal Dil İşleme kütüphanelerini geliştirdiklerini belirterek, kendi Ar-Ge oluşumları içinde bunu geliştirmeye başladıklarını, farklı işbirliklerine de açık olduklarını söyledi. Erdoğan, kurumlar arasında bu konuda işbirliği arttıkça, Türkçe üzerindeki yapay zeka uygulamalarının çok daha kolay sonuç bulacağını belirtti.

'BİNİN ÜZERİNDE FıNTECH İNCELEDİK'

"Son bir yılda 4 milyondan fazla, serbest metin olarak iletilmiş olan müşteri talebini ve ihtiyacını, insan dokunuşu ve yorumlaması olmadan, algılatarak, işlemiş ve o hizmeti sonlandırmış durumdayız" diyen Erdoğan, bu rakamın giderek arttığının altını çizdi. Önümüzdeki dönemin bir diğer önemli gelişmesinin ise açık bankacılık konusu olduğunu kaydeden Cahit Erdoğan, fintechler ile yakın temasta olduklarını belirtti. Binin üzerinde fintech incelediklerini vurgulayan Erdoğan, şu anda 40-50 arası fintech şirketi ile çalıştıklarını söyledi.  Erdoğan, fintechleri rakip değil, önümüzdeki dönemin hizmetlerini sunabilecek çözüm ortakları olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

'GÖZ TARAMA TEKNOJOLSİYLE İLE MOBİLE GİRİŞ 10 MİLYONU AŞTI'

Dijitalleşme teknoloji ile güvenlikten feragat etmeden müşterilerine alternatif hizmet ve kolaylıklar sunduklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Göz tarama teknolojisi Göz-ID ile mobil şubeye giriş uygulamasına müşterilerimiz çok olumlu yaklaştı. Tabi bunların hepsi alternatif yöntem. Burada bizim amacımız, müşterinin eline farklı kolaylıklar sunabilmek. Mobil bankacılık uygulamasına şifresini kullanarak da giren müşterimiz de var, 'ben şifremi hep unutuyordum, sürekli Göz-ID kullanarak giriyorum' diyen müşteride var. Güvenlikten feragat etmeden ne kadar bu alternatifleri fazla sunabilirsek o kadar önemli bir avantaj. Burada uçtan uca deneyim çok önemli müşteri açısından." Göz-ID ile mobil şubeye giriş sayısının 10 milyona ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Ayda 2 milyona varan rakamlarda kartsı para çekiliyor ve bu rakam sürekli artıyor. Elbette bunlar müşteriyi zorladığımız tek yöntem değil, tercih meselesi. Tercih meselesi" diye konuştu.