Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyada elektronik ticaretin hızla büyüdüğünü belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, 2016 yılında 1.8 trilyon olan e-ticaretin 2017 yılında ise 2.3 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Dolar bazında yıllık yüzde 25 gibi bir artışın söz konusu olduğunu kaydeden Sezen, teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte dünya ticaretinin yönünün değiştiğini vurguladı. 

Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Sezen, "Türkiye'de e-ticaret rakamlarına bakıldığında perakende tarafında 22.9 milyar TL, toplamda ise 42.2 milyar TL rakam söz konusu. Yılsonunda ise 50 milyar TL olması bekleniyor" diye konuştu. Gelişmiş ülkelerde toplam perakendenin içerisinde e-ticaretin payının yüzde 9.8 olduğunu kaydeden Sezen, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 4.8, Türkiye'de de yüzde 4.1 olduğunun altını çizdi. Sezen, bu oranın e-ticarette gidilebilecek yolu gösterdiğini vurguladı.

ONLINE ÖDEMELERİN PAYI ARTIYOR

Online ödemelerin toplam işlem hacmi içerisindeki payının her geçen yıl arttığını söyleyen Sezen, 2015 yılında toplam kabulün içerisinde online'ın payının yüzde 10.4 iken 2017'de yüzde 14.5'e yükseldiğini, bu yıl sonunda ise yüzde 16.5'e çıkmasının beklendiğini belirtti. Bu oranın rakamsal karşılığının 139 milyar TL olduğunu kaydeden Sezen, bunun tamamının e-ticaret olmadığının altını çizdi.

E-ticaretin özel olarak ilgilendikleri bir konu olduğunu vurgulayan Sezen,  buradaki pazar paylarının yüzde 30 olduğunu söyledi. Hem yurtiçi hem yurtdışı kart kabulü tarafında ilgileri olduğunu ifade eden Sezen, "Yurtdışı tarafı daha çok önemsiyoruz. Çünkü bu ülkenin Dövize ihtiyacı var. İhracatı artırmamız lazım" dedi.

47 ÜLKEDE GEÇERLİ FARKLI ÖDEME SİSTEMLERİ

Seyahat/turizm ve e-ihracatın en önemli alanlar olduğunu vurgulayan Sezen şöyle devam etti: "Yurtdışına satış yaparken 15 farklı para biriminden kabul sağlayabiliyoruz. Burada tahsilata kolaylık olarak ödeme yöntemlerinde, sanal POS'umuz, uluslararası kart şemalarının yanı sıra yerel kart şemaları, ödeme yöntemleri ile de entegre" diye konuştu. İş Bankası sanal POS'larında 47 ülkede geçerli olan farklı ödeme sistemleri ile ödeme kabul ettiklerinin altını çizen Sezen, "Siz eğer dışarıya mal satmak istiyorsanız ödemeyi düşünmeyin.  Siz buna yönelik hazırlığınızı yapın. Çünkü bizdeki çözümler hazır. Şu anda 187 ülkeden biz tahsilat yapmış durumdayız" diye konuştu.

 

İŞLEMLERİN YÜZDE 50'Sİ MOBİL KANALDAN

Mobil bankacılık tarafında büyümenin devam ettiğini ifade eden Sezen, İş Bankası'nın mobil bankacılık müşteri sayısının 6.5 milyonu aştığını belirterek, "3 milyonun üzerinde Maximum mobil indirme ile birlikte tüm dijital kanallarımızı kullanan müşteri sayısı sayımız 7 milyonun üzerinde" dedi. İşlemlerin ise yüzde 50'sinin mobil kanaldan olduğunu kaydeden Sezen, mobilde yıllık işlem adedinin 2.5 milyara ulaştığını belirtti. Sezen, ayda ise 200-250 milyon arasında işlem olduğunu söyledi. Buradaki işlem çeşitliliğinin 140'dan 174'e yükseldiğinin altını çizen Sezen, "İşCep ana kanalımız. Bunun yanına Maximum Mobil ve Maximum İşyerimi dahil ettik" diye konuştu.

Bundan sonraki dönemde yapay zeka ve robotik uygulamaların hayatımızda büyük yer kaplayacağını belirten Sezen, "Yapay zeka alnında kasım ayında kişisel asistan Maxi ürününü hayata geçirdik. İki-üç haftalık süre içerisinde bir milyona yakın etkileşim oldu. Bu kadar sürede bu kadar yüksek etkileşim olması, bu alandaki ilginin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor" dedi.