Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aktif Bank Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Betügül Toker, TL ve yabancı para mevduatın yoğun olduğu Türkiye'de, banka olarak piyasayı farklı enstrümanlarla desteklemek amacıyla N Kolay Bono ürününü piyasada daha dijitalleşerek pazarlama kararı aldıklarını söyledi.  BloombergHT Finansal Teknoloji programına katılan Toker, yurtdışında dijital müşteri edinim süreçlerinin Türkiye'ye göre çok daha kolay olduğunun altını çizerek, "Yurtdışında ıslak imza gerekmiyor. Türkiye'de ise hala ıslak imza gereksinimi var. Biz tüm bu kurallara uygun olarak müşterinin yatırımı en azından deneyimleyebilmesi için, diğer bir bankada olan IBAN numarası aracılığıyla parasını hemen kazanca dönüştürebilmesinin önünü açtık. Şubeye gitmeye gerek kalmadan mobil uygulama aracılığıyla süreç daha da kolaylaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

'ORTALAMA VADESLER 180 GÜNÜ GEÇİYOR'

Yatırımcı profili hakkında da bilgi veren Toker, düşünüldüğünün aksine dijital taraftan bono tasarrufu yapan müşterilerde vadenin daha uzun olduğunu belirtti. Türkiye piyasasına şube bankacılığı tarafına bakıldığında mevduatta ağırlıklı olarak 60-70 gün vadelerin görüldüğü bilgisini veren Toker, "Dijital platform ürünü olan N Kolay Bono vadesini bununla kıyasladığımızda en az 1 yıl yaşayan müşterilerin ortalama vadesi ise 180 günü geçiyor. Dolayısıyla oldukça fazla derecede tutunan, sadece günlük hacimler için değil, uzun dönemli yatırım amacı olan bir müşteri kitlesine sahip" diye konuştu.

Web üzerinden bunu 2017 yılında sağladıklarını hatırlatan Toker, piyasa şartlarının da yönlendirmesiyle mobil uygulamayı da geçen hafta hizmete sunduklarını belirterek, "Tabi ki, dünyadaki trendler de bizi yönlendirdi. Avrupa, Kuzey İskandinav ülkeleri ya da Çin ve Japonya'da herkesin bir yatırım asistanı var" dedi. Toker, dijitalleşme ve mobil uygulamaların sermaye piyasalarına olan ilgiyi artırdığını ve derinleştirdiğini sözlerine ekledi.

'N KOLAY ÜZERİNDEN 3 MİLYAR TL İHRAÇ YAPTIK'

2017 yılından bu yana N Kolay üzerinden 3 milyar TL'ye yakın ihraç yaptıklarını vurgulayan Toker, mobil uygulamanın ise geçen hafta hizmete sunulduğunu söyledi. Burada hedeflerinin tabana yaygın, tasarruf etmeyi öğrenmek isteyen müşterilere de ulaşabilmek olduğunu kaydeden Toker, sadece yapmayı bileni hedeflemediklerini belirtti. Bu amaçla N Kolay Bono'da işlem yapma taban tutarını 200 TL gibi düşük bir seviyede tuttuklarını ifade eden Toker, "Bu tutarı olan herkes bizimle tanışıp, parasının nasıl değerlendiğini, nasıl hesaplandığını tüm şeffaflığı ile görebiliyor" dedi.

 'BİR HAFTADA 20 BİN KİŞİ'  

Toker, henüz bir hafta olmasına rağmen uygulama üzerinden şu ana kadar 20 bin kişiye, müşteriyi hiç şubeye uğratmaksızın bu ürünü aldırdıklarının altını çizdi. 'Önce yatırım' diyerek N Kolay platformunu sadece bono ile açtıklarının altını çizen Toker, "Müşterinin hayatına tasarruf anlamında girmek istedik. İlk aşamada robo-danışmanlık olmayacak. Biz müşterinin önce gelip kendi görüp, öğrenmesini istiyoruz. Buraya koyduğumuz ürün müşteriye gecelik faiz kazandıran.