Advertisement

FED'in Aralık'ta yapabileceği belirtilen faiz artışı gelişmekte olan ekonomilerdeki birçok sektörü de etkiliyor. Son dönemde Türkiye'de sıkça tartışma konusu olan konut sektörü de bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, sektörün yeni hükümetin kurulmasının ardından FED beklentileri nedeniyle tedirginlik yaşadığını belirtti.

Fed beklentisinin sektörün üstüne risk yüklediğini ifade eden Türkanık'a göre yüksek faiz ortamı nedeniyle farklı finansman modelleri oluşuyor ve devletin devreye girerek bankaların yeniden riski üstlenmesini sağlaması gerekiyor.

Dün TÜİK'in açıkladığı verilere göre Ekim ayında konut satışları geçen yıla göre yüzde 8,8 artış gösterse de, ipotekli satışlardaki düşüş yüzde 18,7 ile sürdü.

FED'in 15-16 Aralık'taki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığı, vadeli işlemler verilerine göre, Ekim ayı ortalarındaki yüzde 30 seviyesinden yüzde 74'e yükseldi.

2016 beklentileri

2015'te verilerin bozulma göstermemesi iyimserliği artırırken, 2016'dan siyasi istikrar beklentisi de görünümü iyileştiriyor.

Yabancıya konut satışı ihracat sayılmalı mı?

Bir önceki hükümette Ekonomi Bakanlığı yapan Nihat Zeybekci'nin 1 Kasım seçimi öncesi yabancıya konut satışının ihracat kalemi sayılmasını desteklediğini belirtmesi bir tartışma yaratmıştı.

Nihat Zeybekci'nin dün açıklanan kabinede yer almaması ve bu konuya karşı çıkan Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcılığı'na getirilmesi hali hazırda düzenleme beklentilerini azaltacak bir gelişme olarak yorumlanmıştı.

Bu yönde bir düzenlemenin dışa bağımlılığı artıracağını ifade eden Türkanık, daha çok kendi vatandaşlarımızın konut alma sıkıntısıyla ilgilenilmesi gerektiğini belirtti.