Advertisement

Deutsche Bank, Türk bankacılığı ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda Türk bankalarının 2016-2018 döneminde kazançlarının yüzde 16 artacağı öngörüldü.

Bununla birlikte sektöre özel bazı zorlu koşullar dolayısıyla bankaların kendi arasında ayrışan bir performansa imza atacağı belirtildi.

Kurum, bu zorlu koşullardan ilkinin yaklaşan sermaye regülasyonları olduğunu belirtti. Buna göre bu regülasyonlar kısa vadede bankaların sermaye rasyolarında baskı yaratacak. Ayrıca bu durum organik büyüme politikalarını ve bazı durumlarda sermaye artırımı olasılığını da etkileyecek

İkinci risk olarak ise varlık kalitesinin bozulmasına dikkat çekildi. KOBi kredileri ve güvenli olmayan tüketici kredilerinden oluşan riskli segmentin son 3 yılda yüzde 21 yükselmesi ve bazı bankalar için kredilerin neredeyse yarısını oluşturması Türk bankacılığının önündeki zorluklar olarak tanımlandı. Bunlarla birlikte yeniden yapılan kredilerin de 2015'te yüzde 32 arttığına dikkat çekildi.

Son olarak da pasif yönetiminin de bankalar için zorlu bir unsur olduğuna vurgu yapıldı. Kurumun raporunda bu başlık altında üç konunun altı çizildi. Bunlardan bir tanesi potansiyel kaldıraç oranının azaltılması, başka tabirle likiditenin kuruması süreci. Dış borçlanma küresel krizden bu yana üçe katlandı. Bu dönemde bankaların varlıklarının yüzde 21'i bu şekilde finanse ediliyor. 2008'de bu oran yüzde 11 olmuştu. Bu başlık altındaki ikinci konu ise Kasım 2015 itibariyle swap maliyetlerinin yüzde 11'e yükselmesi oldu. Ocak ayında bu oran yüzde 8 civarındaydı. Kurum Türk bankaları için bu maliyetlerin daha da yükseleceği öngörüsünde bulunuyor. Son olarak da Merkez Bankası'nın faiz artışı olasılığına dikkat çekildi. Fonlamanın yüzde 8'inin repodan oluştuğu bunun karşısında gösterge tahvil faizinin yüzde 10'larda seyrettiği belirtildi.

Bu değerlendirmelerin ardından kurum Garanti ve İş Bankası'nın en çok tercih ettiği banka hisseleri olduğunu, Akbank'ı da 'TUT' seviyesine indirdiğini belirtti.

Kurumun Türk banka hisseleri ile ilgili son tavsiyeleri şöyle oldu:

Akbank için tavsiye 'Al'dan 'Tut'a indirildi. Hedef fiyat da 9,20 TL'den 7,80 TL'ye düşürüldü.

TSKB için tavsiye 'Tut'tan 'Al'a yükseltildi. Hedef fiyat ise 1,90 TL'den 1,85 TL'ye indirildi.

Kurum, Garanti Bankası için tavsiyesini 'Tut'tan 'Al'a yükseltirken, hedef fiyatını 9,70 TL'den 9,10 TL'ye indirdi.

Albaraka Türk için fiyat hedefini 1,80 TL'den 1,52 TL'ye indirdi.

Halkbank için fiyat hedefini 15,50 TL'den 13,10 TL'ye indirdi.

İş Bankası C için fiyat hedefini 7 TL'den 6 TL'ye indirdi.

Vakıfbank için fiyat hedefini 5,10 TL'den 4,70 TL'ye indirdi.

Yapı Kredi Bankası için fiyat hedefini 4,70 TL'den 3,80 TL'ye indirdi.