Advertisement

Türk Lirası için 2015 yılı zor bir yıl oldu. İçeride siyasi belirsizliklerin ve jeopolitik gelişmelerin olumsuz etkisi ile birlikte, dışarıda gelişmekte olan piyasalarda yaşanan satış dalgasının etkisi ile Türk Lirası dolar karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.

Global faizlerin artmasının beklendiği 2016 yılı Türk Lirası'nın da içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke para birimlerinin ciddi sarsıntı yaşayacağı bir atmosfer yaratacak. Bununla birlikte içeride siyasi istikrarın sağlanması Türk Lirası'nın da destek bulmasına neden olacak.

Peki bu gelişmeler yaşanırken, Türk Lirası dolar karşısında nasıl bir seyir izleyecek? 2015'te verilen kayıpların bu yıl ne kadarı geri alınacak?

İşte yabancı kurumların analistlerinin dolar kuru ile ilgili yıl sonu ve 2016 öngörüleri...

Timothy Ash: 2,50/3,50
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti
Türkiye'yi yakından takip eden Ash, reformların gerçekleşmesi durumunda piyasaların buna olumlu tepki vereceğini ve dolar kurunun 2,50'ye kadar geleceğini söyledi. Bununla birlikte reformlarda ivme sağlanmaz ve Merkez Bankası Başkanı Başçı, daha az ortodoks bir adayla yer değiştirirse doların 3,50'yi görebileceğini söyledi.

Lee Hardman: 3,10
Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Analisti
Bloomberg'ün aynı sıralamasına göre en iyi ikinci Türk Lirası tahmincisi olan Hardman 2016 yılında Türk Lirası'nın dolar karşısında daha da zayıflayacağını ve dolar kurunun yıl sonunda 3,10 seviyesine çıkacağını belirtti.  

Enrique Diaz-Alvarez: 3,20
Ebury Partners Risk Yöneticisi
Bloomberg verilerine göre 2015 yılının ilk çeyreğinde Türk Lirası konusunda en iyi tahmini yapan Alvarez, dolar kurunun 2016 sonunda 3,20 seviyesine geleceğini öngördü.

William Jackson: 3,25
Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti
Jackson, Türk Lirası ile ilgili görece daha iyimser analistlerden. Jackson'a göre dolar kuru 2015 sonunda 2,90, 2016 sonunda ise 3,25 olacak.

Cristian Maggio: 3,40
TD Securities Gelişen Piyasalar Birimi Başkanı
Maggio, dolar kurunun 2015 yılını 3,05 seviyesinde kapatacağını öngörürken, kurun 2016 sonunda 3,40 seviyesine çıkacağını tahmin etti.

Koon Chow
UBP Stratejisti

Chow'a göre Türk Lirası 2016 yılı sonunda dolar karşısında bir yüzde 10 daha değer kaybetmiş olacak. Chow, bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda 2015'te TL'de görülen değer kaybından daha az bir kayıp olacağını ancak yine de bu durumun yatırımcıları huzursuz etmesinin olası olduğunu belirtti. Chow bunun nedeninin bu hareketin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Amerikan Merkez Bankası'nın para politikalarının ayrışmasının yansıtabilecek şekilde önden yüklemeli olabileceği olduğunu söyledi.