Advertisement

Aylardır beklenen oldu ve ABD Merkez Bankası Fed yedi yıldır sıfır seviyesinde tuttuğu faizleri yükseltti.

Artırımın gelişmekte olan ülkeler için kolay para devrinin de sonu geldiği anlamına geldiğini düşünen yatırımcılar uzun bir süredir gelişen piyasalardan çıkış eğiliminde.  Çin'de büyümenin yavaşladığına dair endişelerle de birleşince gelişen piyasalar en sancılı yıllarından birini yaşadı. 

Ancak artırımın her ülkede aynı etkiyi yaratması beklenmiyor. Farklı farkı zaafları olan gelişen piyasaların her birinin güçlü ve zayıf tarafları var. Peki artırımdan en çok hangileri etkilenecek? 

İşte 6 yabancı analistten 2016'ya ilişkin kaybeden ve kazanan tahminleri:

Timothy Ash
Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti

Türkiye ekonomik ortodoks politikalara dönerek ve gerçek bir reform programının gücüyle kazananlar arasında yer alabilir. Türkiye'nin makro koşulları o kadar da kötü değil ve Türkiye bir yıldız olabilir, olmalı da. Düşen petrol fiyatları Türkiye için bir imkan sunuyor.

Enrique Diaz-Alvarez
Ebury Partners Risk Yöneticisi

Fed'in faiz artışının, reel faiz oranlarının zaten yüksek olduğu ve para birimlerinin oldukça çok satış gördüğü gelişen piyasalarda daha az bir etkisi olacaktır. Dolayısıyla Fed'in faiz artışının marjinal etkisi görece olarak küçük olacaktır.

Koon Chow
UBP Stratejisti

Sıkı olmayan para ve mali politikaları olan, yatırımcılar açısından cansız büyüme performansına sahip olan zayıf ekomomiler 2016 yılının en büyük kaybedenleri olacak. Cansız büyüme performansı derken yüzde 3,5'luk büyüme ortalamasının altında kalan ülkeleri kast ediyorum. Bu kategoriye şu ülkeler girebilir: Güney Afrika, Şili, Brezilya, Singapur, Tayland,Tayvan ve Kore.

Lee Hardman
Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Analisti

Fed'in daha hızlı bir sıkılaştırma patikasına girmesi genel olarak gelişmekte olan ülkeler için bir risk yaratırken, Türk Lirası için de aşağı yönlü bir baskı yaratıyor.

Cristian Maggio
TD Securities Gelişen Piyasalar Birimi Başkanı

İlk anda verilen tepkinin her yerde benzer olacağını söyleyen Maggio, bazı ekonomilerin diğerlerinden daha büyük direnç göstermesini beklediklerini belirtti.

2016'da Hindistan ve Meksika için hala iyimseriz. Aynı zamanda Endonezya ve Brezilya'yı da seviyoruz. Farklı sebeplerle bu ülkelerdeki varlıkların diğer büyük gelişen piyasalara göre daha iyi performans gösterebileceğini düşünüyoruz.

Öbür taraftan Türkiye ve Güney Afrika için karamsarız. Malezya'da daha fazla düzenleme belkliyoruz, ancak düzenlemelerinin çoğunun zaten gerçekleşmiş olabileceğinin farkındayız. Rusya'yı ise izleme listemizde tutmaya devam ediyoruz. Orada da jeopolitik riskler yüksek ve düşük petrol fiyatları rublenin mevcut seviyelerin üzerine çıkmasını desteklemiyor.

William Jackson
Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti

Jackson'a göre sıkılaşma döngüsü kademeli olduğu ve faiz artışları ABD ekonomisi güçlü olduğu için geldiği sürece pek çok gelişen piyasanın iyi olacak.

Faiz artırımı ABD ekonomisi güçlü olduğu için oluyorsa, ABD'yle yakın ticaret ilişkileri olan Meksika'nın olumlu etkilenmesi beklenir. Ancak genel olarak bakıldığında ise Asya ve Orta Avrupa'daki ülkelerin Fed arıtırmından çok etkilenmesi beklenmiyor.

Kaybedenler tarafında ise Türkiye arıtırma karşı kırılgan gelişen piyasalardan biri. Brezilya, Kolombiya ve Güney Afrika gibi Afrika ve Güney Amerika'daki diğer gelişen piyasalar daha çok etkilenebilir.