Advertisement

Azerbaycan Merkez Bankası'nın dalgalı kur sistemine geçmesi kararı ile ülkenin para birimi manatın dolar karşısında yüzde 47'ye varan değer kaybetmesi bu ülkede iştirakleri bulunan Türk şirketlerini de yakından ilgilendiriyor. 

Ülkede faaliyetleri bulunan halka açık şirketlerin başında Coca Cola İçecek ve Turkcell geliyor. Turkcell ülkede Fintur ile varlık gösterirken, iştiraki İnteltek vasıtasıyla Topaz adıyla resmi şans oyunlarının da oynatıcısı durumunda.

Analistler, manattaki devaülasyondan Turkcell'e göre Coca Cola İçecek'in daha olumsuz etkileneceğini, bununla birlikte bu etkilerin sınırlı olacağını ifade ediyor.

Garanti Yatırım, paylaştığı notta, Coca Cola İçecek'in manattaki değer kaybından olumsuz etkilendiğini belirtti. Notta, "Orta Asya'da zayıf Tüketici Güveni ve devaülasyon 2015 yılı süresince şirketin hacimlerini olumsuz etkilemiştir. Şirket konsolide hacimlerinin yüzde 5'inden azını oluşturan Azerbaycan'da 2015'in ilk 9 ayında yüzde 20 hacim daralması kaydetti. Önümüzdeki yıl bölgede hacim daralmasının devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesi yapıldı

TEB Yatırım analisti Kenan Coşguner de Azerbaycan operasyonlarını Coca Cola İçecek'in toplam hacmnini yüzde 3-4'ü gibi bir büyüklük gösterdiğini belirtirken, manattaki bu devaülasyonun şirket tarafından beklenen bir durum olduğuna dikkat çekti. Şu an değerleme bakımından çok uygun olduğu için bu hisseleri beğendiklerini söyleyen Coşguner, petrol fiyatlarının sürekli düşük kalması durumunda ise şirketin bu ülkedeki girişimlerinin takip edilmesi gerektiğini ifade etti.  

Daha önce Azerbaycan'da da operasyonları bulunan Fintur'un tamamında kontrolü ele geçirme hedefini açıklayan Turkcell'in ise şu aşamada olumsuz bir etki yaşamayacağı belirtiliyor. Garanti Yatırım'ın notunda manattaki devaülasyonun Turkcell'in finansallarına etkisinin nötr olacağı ifade edildi. Notta, "Turkcell Fintur'un yüzde 41,5'ine sahip olup; Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan'da 2015'in üçüncü çeyreği itibariyle 17,9 milyon abonesi ile faaliyet göstermektedir. Fintur, bu dönemde 346 milyon dolar gelir elde ederken, Azerbaycan'ın toplam gelire katkısı 105 milyon dolar olmuştur. Turkcell, Fintur'u özkaynak metoduyla muhasebeleştirmekte olup, Fintur'un 2015 yılının üçüncü çeyreğinde Turkcell'in karına katkısı 28 milyon dolardır. Devaülasyonun Turkcell'in finansallarına etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz" ifadeleri kullanıldı.