Advertisement

Asgari ücretin 1 Ocak 2016'dan itibaren net bin 300 TL'ye yükseltilmesinin beklenmesi, turizmcileri de tedirgin etti. İşverenler, devlet desteği olmazsa sektörün büyük zarar göreceği görüşünde. Seçim vaadi olan bin 300 lira asgari ücretin işçi maliyetlerinde genel bir artışa yol açacağını belirten turizmciler, destek yapılmaz ve önlem alınmazsa işletmelerin kapanmasından kayıtdışı işçi çalıştırmaya kadar pek çok sıkıntının beraberinde geleceğini savundu.

Ege Turistlik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Boyalık Beach Hotel SPA Genel Müdürü Orhan Belge, çalışan gözüyle bakıldığında refah düzeyinin az da olsa artacağını ve işçiye biraz nefes aldıracağını söyledi. Bölge, "Ancak şunu da unutmamak gerekir, 910 TL'den başlayıp bin 300 TL'ye kadar varan ve şu an işletmelerde çalışan ara maaşların da olduğu bilinmektedir. İşletmeler, bu ara maaşları personelin çalışma sürelerine ve kalifiyelerine göre yapmaktadır. Asgari ücret bin 300 TL olduğu zaman bütün bu maaş grupları bin 300 TL'de toplanacaktır. Bin 300 TL ve üzeri maaş alan diğer grup personel de işletmelerinden beklenti içinde olacaklardır." dedi.

Bir ülkede özellikle düşük ücretli maaşlardan yüksek vergi ve SGK primi alarak refah düzeyinin artmasının mümkün olmadığını savunan ETİK Yönetim Kurulu Üyesi Belge, "Biz ülke olarak vergimizi zamanında ödeyerek, kayıtdışı gelire izin vermeden bilinçli bir vatandaş olarak hareket ettiğimiz sürece ülkemizde refah düzeyi hiçbir zaman aşağılara düşmeyecektir." dedi. Asgari ücret artış oranının ortaya çıkaracağı sııkıntıları ise şöyle sıraladı: "Asgari ücretin 12. ayda değişen vergi dilimi, 9-10. aylarda yükselmeye başlayacaktır. Personelin kıdem tazminatında önemli bir artış meydana gelecektir. SSK taban ve tavanı büyük oranda artış gösterecektir. Bugüne kadar asgari ücretle bin 300 lira arasında maaş alan personelde motivasyon düşüklüğü yaşanacaktır. İlave teşvik, damga ve gelir vergisi alınmaması, artış oranının devletle paylaşılması gibi bazı düzenlemeler yapılabilir. Bu rekabet ortamında maliyetleri misafirlerimize de yansıtamayacağımıza göre devletimizin bu konuda yapacağı açıklamaları ve uygulamalı merakla bekliyoruz."