Advertisement

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın doğalgazda indirim yapılacağı açıklamasının ardından indirimin ne zaman gerçekleşeceği beklenirken, olası indirimin şirketlere etkisine yönelik analizler de gelmeye başladı.

TEB Yatırım'dan analist Kayahan Demirak olası indirimin BIST şirketleri üzerindeki etkisini değerlendirdi. Demirak'a göre indirimden en fazla yarar sağlayacak şirketler, Trakya Cam ve Anadolu Cam gibi cam üreticileri. Bu üreticilerin maliyet kalemlerinin yüzde 25-27 gibi ciddi bir oranı doğlagaz maliyet girdisinden oluşuyor. Dolayısı ile indirim sonrası marjlarında bir iyileşme olması olası görülüyor. 

Demirak, bu değerlendirmelerin ışığında Trakya Cam hissesini yüzde 11.9 ağırlıkla model portföylerine 21 Mart günü 1.98 TL maliyetle eklediklerini belirtti.  

Demirak notunda çimentocuların üretimde direkt olarak doğalgaz kullanmadığına ancak Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 40’a yakını doğalgazdan elde edildiğinden olası bir indirim, spot elektrik piyasasında fiyatlara yansıyacağından, çimento üreticilerine de kısmen olumlu etki edeceğine vurgu yaptı.

Çimento üreticilerinin maliyetlerinin yüzde 20-25’ i elektirikten oluşuyor.