Advertisement

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. 

Buna göre Mart ayında enflasyon artışı yıllık olarak yüzde 7,46 oldu. Aylık olarak ise enflasyon yüzde 0,04 geriledi. Böylelikle yıllık TÜFE son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. 

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Mart ayında yıllık bazda artışın yüzde 8,20, aylık ise yüzde 0,65 olmasını bekliyorlardı. 

Mart ayında çekirdek enflasyon yüzde 9,51 değerine geriledi. 

Özel kapsamlı göstergelerden H endeksi yıllık yüzde 9,32 arttı. 

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, bu ayki sürprizin altında tek bir faktör olarak gıda olduğunu söyledi. Kurun da istikrarlı seyretmesi ile beklentilerin altında bir enflasyon geldiğini belirten Kanlı, gıda ve enerji dışarıda tutulduğunda enflasyonda pek fazla iyileşme olmadığını ifade etti. Bu veri ile enflasyon beklentilerinin düzeltileceğini vurgulayan Kanlı bu veri ile Merkez Bankası'nın faiz indirme tartışmalarının alevleneceğini söyledi.

HSBC Portföy Yatırım Stratejisti İbrahim Aksoy da gıda fiyatlarının enflasyona destek olduğunu belirtti. Aksoy veri sonrası yayınladığı notunda, "Geçen yılın Mart ayında yüzde 2,5 artan gıda fiyatları bu yıl Mart’ta %1.5 düşerek aylık enflasyona 50 baz puan düşüş yönünde katkıda bulundu.  Yıllık enflasyondaki düşüşün 1 puana yakını gıda enflasyonundaki düzelmeden kaynaklandı. Yıllık gıda grubu enflasyonunun yüzde 8.8’den yüzde 4.6’ya gerilediğini belirtelim." değerlendirmesini yaptı.

EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIK GRUBUNDA

Aylık en yüksek artış yüzde 1,21 ile sağlık grubunda gerçekleşti

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,87, ulaştırmada yüzde 0,79, lokanta ve otellerde yüzde 0,65 ve ev eşyasında yüzde 0,62 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Mart ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0,28 ve haberleşmede yüzde 0,10 düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde 12,79 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (Yüzde 12,39), lokanta ve oteller (Yüzde 12,26), ev eşyası (Yüzde 11,09), eğlence ve kültür (Yüzde 9,60) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.