Advertisement

Bu hafta piyasaları etkileyen temel hikaye doların zayıflaması oldu. Fakat doların zayıflığı bu sefer küresel piyasalar üzerinde farklı bir etkileşim yarattı.

Analistlere göre daha önce Borsaların güçlenmesine destek olan zayıf dolar, artık borsalardaki trendi çok güçlü biçimde desteklemiyor. 

Bu durumun yansımasını gelişmekte olan ülke borsalarında görüldüğü gibi, Türkiye'de izlemek mümkün. Kasım 2015'ten bu yana en düşük seviyesine inen dolar kuruna rağmen, BIST 100 bu haftaya dört haftanın en sert düşüşü ile başladı.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen, dolardaki zayıflamaya rağmen dünya borsalarının güçsüz bir seyir izlediğini belirtti. Gürleyen, "Emtia, tahvil ve gelişmekte olan ülke paraları zayıf doları arkasına alıp yükselmeye devam ederken dünya borsalarında artan satış baskısı hayra alamet değil" değerlendirmesi yaptı.

Ing Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu da doların zayıf kalmasının gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazanmasına yol açtığını, fakat küresel ekonomiye ilişkin endişelerin hisse senedi piyasalarını baskı altında tuttuğunu belirtti.

Uslu, dolarda 2,80'nin altındaki seviyelerin kalıcı olduğundan şüpheli olduğunu belirtti. 

Stratejist Uslu şu değerlendirmeleri yaptı: Fed’in geçen hafta yayımladığı toplantı metninde faiz artırımı için Haziran ayını işaret etmemesi ve para politikası için verilere bağlı hareket edeceğini tekrarlaması, BoJ’un piyasanın beklentisinin aksine daha fazla parasal genişlemeye gitmekten kaçınması ve ABD’de peş peşe açıklanan büyüme, kişisel harcamalar ve Chicago PMI gibi verilerin beklentileri karşılayamaması, doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açarken, Türk Lirası dahil gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazandı. 

Dolar/TL kuru 2.79 seviyesine yaklaşarak 2015 yılının Kasım ayından beri en düşük seviyesini gördü.

TÜFE verisinin piyasanın beklentisinden iyi gelmesi ve gelişmekte olan ülkelerde ılımlı hava olması halinde kurda bir miktar daha düşüş yaşanabilecekse de, kurda 2.80 seviyesinin altının kalıcılığından şüpheliyim.

DOLAR ZAYIF AMA KÜRESEL EKONOMİ GÖRÜNÜMÜ BULANIK

Uslu, zayıf dolara karşın küresel ekonomide endişeleri artıran birtakım gelişmelerin hisse senedi piyasasını baskıladığını belirtti. 

Son açıklanan ABD verilerinin beklentileri karşılayamaması, hafta sonu Çin’de açıklanan Nisan ayı imalat sektörü aktivite artışının zayıf kalması, Tokyo borsasındaki düşüş ve Avrupa bankacılık hisselerindeki gerileme, Uslu'ya göre son dönemdeki ekonomik toparlanmanın sürdürülebilirliğine ilişkin endişelere yol açıyor.

Bu etkiler BIST-100 endeksinde de hissediliyor.

Uslu, "Her ne kadar Türk Lirası, güç kaybeden dolar karşısında değer kazanıyor olsa da, küresel ekonomik görünüme ilişkin bulanıklık, BIST-100 endeksinin de diğer birçok borsa gibi son günlerde olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Bu durumun geçici olup olmayacağı, yakın dönemde açıklanacak küresel ekonomik verilerin gücüne bağlı olacak.” dedi.