Advertisement

Petrol fiyatları, ABD'de üretimin azaldığına ilişkin işaretlerin OPEC öncülüğündeki üretim kısıntıları üzerindeki baskıyı azaltması ile birlikte, iki ayın en uzun günlük yükseliş serisini korudu.

Vadeli petrol kontraları New York'ta, önceki altı seansta toplam yüzde 5.6 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de ham petrol üretimi geçen hafta Alaska petrol sahasındaki bakım çalışmaları ve Cindy tropik fırtınasından dolayı yaklaşık bir yılın en büyük düşüşünü gösterirken, stoklar 2017 yılının en düşük çaplı artışını gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri'ne göre, OPEC ve ortakları, gelecek ayki toplantıda, daha fazla üretim kısıntısına ilişkin planları görüşmeyecek.

Petrol New York ve Londra'da, artan küresel arzın Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişeleri ile ayı piyasasına girmesinin ardından, Temmuz ayından bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi. ABD'de petrol stokları halen beş yılın emvsimsel ortalamasının 100 milyon varil üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Piyasanın yakın zamanlarda uğraştığı sorunlar çok fazla ortadan kalkmış görünmüyor, bu yüzden fiyatların yukarı yönde sürdürülebilir bir hareket yapması zor," dedi ve "Açık bir şekilde iyileşme yönünde bazı temel işaretler var. Yılın ikinci yarısında daha sıkışık bir piyasaya doğru gidiyoruz, ancak biraz sabırsızlık var" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 09:28'de varil başına 45.11 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 16 üzerindeydi. Kontrat Perşembe günü 19 sent yükselerek 44.93 dolardan kapandı. Fiyatlar bu ay yüzde 6.7 ve bu çeyrekte yüzde 11 aşağıda.

Vadesi Cuma günü dolacak Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent yükselerek varil başına 47.61 dolara çıktı. Fiyatlar Haziran ayında yüzde 5.4 ve bu çeyrekte yüzde 9.9 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD gösterge WTI'a kıyasla 2.50 dolar primli işlem gördü.