Advertisement
HABERLER ABONE OL

KUTAY KORAP- BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2022-2023 sezonuna dair Süper Lig takımlarının harcama limitlerini açıkladı. Buna göre 19 kulübün harcama limiti yaklaşık 6,2 milyar TL’ye çıkarken, dört büyük kulübün harcama limiti ise 3,4 milyar TL olarak belirlendi. Takım harcama limitleri yüzde 40 sapma dahil hesaplandığında ise toplam rakam 8,7 milyar liraya yükseliyor. Bu yıl Süper lige yükselen üç takım olan Ankaragücü, Ümraniyespor ve İstanbulspor’un ise harcama limiti 186,7 milyon TL olarak belirlendi.

TFF’nin talimatına göre Takım Harcama Limitleri’ne dahil bazı olan kalemler ise: profesyonel futbolcu ücret giderleri, A Takım teknik kadro ücret giderleri, menajer ücreti giderleri, sponsorluk ve reklam gelirleri, UEFA gelirleri ve transfer gelirleri şeklinde. Ayrıca kulüpler için belirlenen takım harcama limitleri, federasyon tarafından belirlenen gerekçelerle ve usulllerle, 15 Aralık tarihine kadar yapılacak başvurular üzerine Kulüp Lisans Kurulu tarafından artırılabilecek.

3,5 milyar TL’ye ulaşan dört büyük spor külübünün harcama limiti karşısında gelirleri ise son finansallara göre 2,9 milyar TL’ye işaret ediyor. Geçen yılki finansalar ile 2022-2023 sezonuna dair Süper Lig takımlarının harcama limitleri kıyaslandığında; cirosunun harcama limitine oranı en güçlü külüp yüzde 90 ile Beşiktaş oldu. Aynı oran Galatasaray’da yüzde 134, Fenerbahçe’de yüzde 102, Trabzonspor’da ise yüzde 164 olarak yer alıyor. Ciroda 2021 yılı verilerinin alınması, fakat harcama limitlerinin gelecek döneme dair belirlenmesi, veriyi tam doğru kılmayabilir. Örneğin bir önceki sezon şampiyon olan ve Avrupa liglerinde oynayan Beşiktaş’ın gelirleri yüksek iken, aynı ciroyu bu sezon sportif başarısından dolayı elde edemeyebilir. Benzer durumun tam tersini Trabzonspor için gelecek yıla ilişkin olarak söyleyebiliriz.