Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika para birimi rand, ülke hisse senedi piyasasından rekor çıkışlar ve Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın kabinesinin kompozisyonuna ilişkin belirsizlikten dolayı düşüşünü sürdürerek uzun dönemli işlem bandının dışına çıktı.

Kabinenin açıklanmasının geciktirilmesi, Ramaphosa'dan sorun yaşayan ekonomiyi canlandırmaya yönelik reformları uygulamasını bekleyen yatırımcıları tedirgin ediyor. Yabancılar Salı günü 13.3 milyar randlık (894 milyon dolar) rekor tutarda hisse satışı yaparken, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi'nin yeniden dengelenmesi ile birlikte Güney Afrika hisselerinin ağırlığı azaltıldı. Güney Afrika, sürekli meydana gelen cari işlemler açığını kapatabilmek için ülkeye fon akışına ihtiyaç duyuyor.

Rand dolar karşısında Çarşamba günü yüzde 1.1 kadar düştükten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı ve Johannesburg saati ile 11:00'de yüzde 0.9 aşağıda 14.8737 seviyesinde seyrediyordu. Rand böylelikle düşüşünü üst üste üçüncü güne taşıdı ve Eylül ayından bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirmeye yöneldi. Güney Afrika para birimi, Ekim'den bu yana işlem gördüğü dolar başına 13.20-14.80 bandının üst sınırını yukarı yönde kırdı.

Johannesburg'da FirstRand Bank Ltd. analisti Nema Ramkhelawan-Bhana, müşteriler için hazırladığı notta, "İçerideki risk primi, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi'nin yeniden dengelenmesinin portföy çıkışlarını hızlandırması ile birlikte, son birkaç gündür açık bir şekilde yükseldi ve zaten düşük seviyelerde bulunan küresel risk iştahını daha da olumsuz etkiledi," dedi "Piyasada politika felcine ilişkin korkuların azalması için güçlü liderliğe ilişkin işaretler görülmesi gerek. Randdaki kayıp dalgasını durdurmak için piyasanın kaygılarını azaltmak devlet başkanının sorumluluğunda" şeklinde görüş bildirdi.

Ramaphosa'nın David Mabuza'nın Salı günü milletvekili olarak yemin etmesi ve böylelikle tekrar devlet başkanı yardımcılığına getirilmesi için önünün açılmasının ardından bugün ya da Perşembe günü kabine üyelerini açıklaması bekleniyor. Gecikme ne kadar uzarsa, yatırımcıların Ramaphosa'nın reform gündemi konusunda kendi partisi içinde muhafet ile karşı karşıya kaldığına ilişkin endişeleri o derece artıyor.