Advertisement
HABERLER ABONE OL

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların aktardıklarına göre, G7 ülkeleri dünyada finansal durumları en kötü olan ülkelerin daha önce dondurduğu borç ödemelerinin erteleme süresini uzatıyor.

Sanayileşmiş ülkelerin desteğiyle birlikte Çin ve Brezilya gibi gelişen ülkeleri de içeren G20’de konu üzerinde bir uzlaşı olduğunun işaretleri görülüyor. Nisan ayında bu ülkeler 70 ülkenin borçlarının ertelenmesini kapsayan 8 aylık bir askıya alma kararı almışlardı. Fransa da açıkça bu ülkelere daha fazla yardımcı olunmasını destekliyordu.

G20 maliye bakanları Ekim ayında, ertelemenin süresi ve borç ertelemeye katılma konusunda isteksiz olan özel borç verenlerin nasıl ikna edileceğine karar vermek için hazırlıklarda bulunuyor. Şimdiye kadar 42 ülke, özel borç verenlerden borçlanma piyasasından aforoz edilecekleri endişesiyle feragat istemekten çekinmesine rağmen, karşılıklı borç ertelemesine başvurdu.

İstisna olarak, Zambiya’nın bu hafta tahvil sahiplerine 120 milyon dolar değerinde tahvilden feragat etme çağrısı yapması bir borç erteleme dalgasının tüm kıtaya yayılmasına dair endişeleri artırdı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), düşük emtia fiyatları ve sermaye kaçışından etkilenen ülkelere nefes aldırmak için özel borç verenlerin ertelemelere katılması konusunda çaba göstereceğini söyledi.