Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Euro Bölgesi'nde enflasyonun zayıflamayı sürdürmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) pandemi varlık alım programını Aralık ayında 400 milyar euro artıracağını öngörüyor.

ABD'li bankanın analistlerinin Pazartesi günkü yatırımcı notunda AMB'nin aynı zamanda büyük bir ihtimalle PEPP olarak bilinen acil durum varlık alım operasyonlarını da genişleteceği belirtildi.

Vadesi gelen varlıkların yeni plan altında yeniden yatırıma döndürülmesinin 2023'e kadar uzatılacağını savunan analistler, merkez bankasının alım için yüksek faizli tahvilleri hedefleyebileceğini ekledi.

Aralarında Soeren Radde'nin de bulunduğu Goldman analistlerinin notunda, "PEPP'in genişletilmesi büyük bir ihtimalle Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlamanın desteklenmesinde faiz indirimi ya da mevcut varlık alım programının genişletilmesinden daha güçlü olacaktır; özellikle de en fazla ihtiyaç duyulan güney Avrupa'da. Çünkü PEPP kredi spreadlerini baskılamada daha güçlü olur." dendi.

Daha fazla parasal genişleme olacağına dair spekülasyon birkaç nedenden dolayı güçlendi. İspanya ve Fransa'da koronavirüs enfeksiyonlarındaki artıştan Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyonun Eylül'de yüzde 0.2 ile rekor düşük seviyeye gerilemesi bu nedenlerin arasında yer alıyor. Politika yapıcılar tüketici fiyatlarındaki artışın sıfıra yakın olmasından dolayı rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi.

Goldman'ın daha önceki beklentisi PEPP'in 1.35 trilyon euroluk mevcut sınırıyla 2021 ortasında biteceği ve AMB'nin 2015'te başlatılan normal varlık alım programıyla destek vereceği yönündeydi.