Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc. emtia araştırma küresel başkanı Jeff Currie, halihazırda son altı yılın en yüksek seviyesi yakınlarında seyreden altının merkez bankalarının alımları ve altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) gelen talebin etkisi ile muhtemelen yükseleceğini söyledi.

Çin, Rusya ve Polonya kaynaklı artan merkez bankası alımları fiyatların yükseldiği dönemde tüketime destek sağlarken, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2013'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında.

ABD ile Çin arasında artan ticaret tansiyonu ile güçlenen küresel ekonomik endişeler, altına yönelik güvenli liman talebinin artmasına neden oldu. Vadeli altın kontratları üst üste altıncı haftayı da yükselişle geçerek 2016'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yönelirken, Currie, resesyon endişelerine ek olarak, "ayrıca dolarizasyondan çıkış hikayesi de görülecek" dedi.

Currie Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Gelişen piyasalarda merkez bankaları altın alıyor," dedi ve "Neden? Çünkü yaptırım riski, jeopolitik risk ve ticaret savaşı riskinden dolayı dolara sahip olmak istemiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Goldman bu ay altın için fiyat tahminini ons başına 1,600 dolara yükseltti. Aralık vadeli altın kontratları Cuma günü New York'ta 1,531.30 dolar civarında yatay seyretti.

Currie, "İkinci faktör ETF talebi" dedi ve "Avrupa'da kurumsal yatırımcılar ve aynı zamanda ABD'dekiler, jeopolitik risk tekrar dikkate alındığında, gelecekte altına daha fazla talep gösterecek" şeklinde konuştu.