Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye'nin kalbi Van'da atıyor

Türkiye'nin kalbi Van'da atıyor

Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde 200'ün üstünde yurttaş hayatını kaybetti, arama kurtarma çalışmaları sürerken tüm Türkiye'nin kalbi Van'da atıyor

Giriş: 23 Ekim 2011, Pazar 20:46
Güncelleme: 24 Ekim 2011, Pazartesi 13:34

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 38 ilden yaklaşık bin 275 arama kurtarma personeli, 174 araç, 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansının deprem bölgesine gönderildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından ilgili tüm Bakanlık, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlandığını, ihtiyaçların temini ve tespiti için çalışmalara başlandığını belirtildi.

Arama kurtarma ve ilk yardım çalışmalarının kesintisiz devam ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Deprem bölgesine, 38 ilden yaklaşık bin 275 arama kurtarma personeli, 174 araç, 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansı gönderilmiştir. Van'a 4 uçakla ekipler gönderilmiş olup 6 uçağın da arama kurtarma ve ilk yardım ekiplerini götürecek şekilde planlaması yapılmıştır.

Ayrıca GSM operatörlerine ait 1 mobil baz istasyonu kurulmuş, çevre illerden de 9 mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir. Başkanlığımızdan 20 kişilik bir teknik heyet Van'a intikal etmiştir.''

Açıklamaya göre kurumlardan sevk edilen ekip ve ekipmanlar şöyle:

''Azerbaycan Hükümeti: 120 kişilik arama kurtarma ekibi. Sağlık Bakanlığı: 2 ambulans uçak, 4 helikopter, sahra hastanesi. Çevre Bakanlığı: 3 arama kurtarma köpeği. Emniyet Genel Müdürlüğü: 88 personel. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü: UMKE ekibiyle 1 adet şişme hastane çadırı, 1 hava ambulansı. Kızılay: 96 personel ile Muş, Elazığ ve Erzurum'dan çadır ve aş evi. 2 bin 571 çadır, 7 bin 546 battaniye, 200 soba, 7 seyyar mutfak, 284 mutfak seti, 1 fırın, bin 120 gıda paketi, bin 320 su, 5 jeneratör, 5 bin kumanya. Türk Hava Kurumu: 1 ambulans uçak. Gökçen Havacılık: 1 ambulans. Aras Elektrik: 2 jeneratör, 3 araç. Cumhuriyet Başsavcılığı Cezaevi Müdürlüğü: 3 cezaevi nakil aracı. Ankara Büyükşehir Belediyesi: 20 kişilik arama kurtarma ekibi, 3 arama kurtarma köpeği. Konya Büyükşehir Belediyesi: 7 personel, 1 araç. GEA: 20 arama kurtarma personeli. AKUT: 40 arama kurtarma personeli. Türksat: 2 personel. Deniz Feneri Derneği: 60 ev Erzurum'dan yola çıktı. Kimse Yok mu?: 1 kamyon battaniye. Ulusal Acil Durum Arama Kurtarma Derneği (NESAR): 10 kişilik arama kurtarma ekibi. Şanlıurfa DEDAŞ: 9 personel, 3 araç ve 2 jeneratör.''

-Türk Kızılayı: Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı, stadyum alanında bir çadır kent oluşturuluyor

Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılayının bölgedeki çalışmaları sürüyor.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından acil olarak harekete geçen Türk Kızılayının, Ankara, Elazığ, Erzurum, Muş, Adana, Diyarbakır, Ağrı ve Manisa bölge afet müdahale ve lojistik merkezlerinden ilk planda 2 bin 646 çadır, 9 toplu barınma çadırı, 7 bin 648 battaniye, 100 katalitik soba, bin 584 mutfak seti, bin 120 gıda kolisi, bin 320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanyanın bölgeye gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, bölgeye 1 adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak gönderildiği, Türk Kızılayının Van'daki aşevinin de afetzedeler için yemek çıkardığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

''Erciş'e ulaşan ilk çadırların da kurulumuna hızla başlandı. Erciş stadyum alanında bir çadır kent oluşturuluyor. Bölgede çalışma yürüten 24 kişilik Türk Kızılayı uzman ekibine ek olarak, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi Fecri Alparslan ve Genel Müdür Ömer Taşlı başkanlığındaki 72 kişilik uzman ekip de, Ankara'dan yola çıkarak bölgeye ulaştı.''

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da çalışmaları yerinde koordine etmek üzere yarın sabah bölgeye gideceği belirtilen açıklamada, bölgedeki Türk Kızılayı kan merkezlerinden de yaralılar için gerekli kan ürünlerinin bölgedeki hastanelere ulaştırıldığı, ihtiyaç duyulacak ek malzemenin bölgeye ulaştırılması için de tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi.

-Bitlis merkez ve ilçelerindeki hastanelere, Erciş'ten getirilen 97 yaralıdan 3'ü hayatını kaybetti

Van'da meydana gelen depremde Bitlis merkez ve ilçelerindeki hastanelere Erciş'ten getirilen 97 yaralıdan 3'ü hayatını kaybetti.

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, deprem sonrası Bitlis merkez, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz'a, Erciş'ten getirilen 97 yaralıdan, 3'ünün hayatını kaybettiğini söyledi.

Bitlis Devlet Hastanesi'ne getirilen 26 yaralıdan biri, Adilcevaz'a getirilen 30 yaralıdan ise ikisinin yaşamını yitirdiğini açıklayan Yılmaz, Tatvan'da 37 ve Ahlat'ta getirilen 4 yaralının tedavisinin devam ettiğini kaydetti.

Yılmaz, yarın Adilcevaz'da merkez ve köylerindeki okulların bir günlüğüne tatil olacağını ifade etti.

Öte yandan, Bitlis Belediyesi'nden yapılan duyuruda, evi hasar gören vatandaşların, İsmail Eren Spor Kompleksi'nde kalabileceği duyuruldu.

-Tatvan

Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Van'da meydana gelen depremin ardından, ilçe merkezi ve merkeze bağlı köy okullarında, tedbir amaçlı olarak, bir gün süreyle eğitime ara verildiğini bildirildi.

Tatvan Devlet Hastanesine yaralıların gelmeye başladığını belirten Kaymakam Yılmaz, hastanede 30'un üzerinde vatandaşın tedavi altına alındığını ve hasta almaya devam edeceklerini belirtti.

Öte yandan, Tatvan Belediye Başkan Yardımcısı Necat Çinik, belediyenin deprem bölgesine 5 kamyon, 1 kepçe, 2 kamyon yiyecek ve battaniye yardımı gönderdiğini söyledi.

Güroymak Belediye Başkanı M. Emin Özkan da, deprem bölgesine 1 kamyon yiyecek, ekmek ve ihtiyaç malzemesi gönderdiklerini, iş makinelerinin sevki için tır desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise deprem bölgesine 2 kepçe ve 1 kamyon çadır gönderdiklerini ifade etti.

-Türk Hava Kurumu deprem bölgesine 3 uçak gönderdi, bir yangın söndürme uçağının hazır bekletildiği bildirildi

Türk Hava Kurumu, tam donanımlı 3 uçağını deprem bölgesine gönderdi.

Türk Hava Kurumu Başkanı Osman Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada, deprem sonrasında Başbakanlık Afet Koordinasyon Merkezi ile iletişime geçilerek İzmir, Ankara ve Samsun'dan bölgeye uçak gönderildiğini belirtti.

Uçaklardan birinin tam donanımlı sağlık uçağı olduğunu ve içinde sağlık ekibinin de hazır bulunduğunu ifade eden Yıldırım, bir yangın söndürme uçağının da hazır bekletildiğini, bu uçağın da Başbakanlığın emri doğrultusunda deprem bölgesine her an gönderilebileceğini belirtti.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban da Van'daki depremden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, yaraların sarılması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Ban, ''Bugün öğle saatlerinde yaşanan deprem felaketi dolayısıyla büyük üzüntü duyduk. Bu felakette hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerken, vatandaşlarımızın kurtarılarak bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ederim. Türk Hava Kurumu olarak üzerimize ne düşüyorsa felaketin yaraları sarılana kadar her türlü çabayı sonuna kadar göstereceğiz'' görüşünü bildirdi.

-Sağlık Bakanlığı: ''145 ambulans, 9 UMKE aracı ile birlikte toplam 500 kişilik bir sağlık ekibi görev yapmaktadır.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, deprem mahallinde 145 ambulans, 9 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) aracı ile birlikte toplam 500 kişilik bir sağlık ekibinin görev yaptığı ve bölge dışından da 87 uzman hekim bölgeye ulaştığı ve çalışmalara katıldığı bildirildi.

Söz konusu yazılı açıklamada, deprem ardından Erzincan;da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ Van;a hareket ettiği ve Akdağ'ın şu anda deprem bölgesinde sürdürülen çalışmalara bizzat nezaret ettiği kaydedildi.

Bakanlığın Sağlık Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi (SAKOM) Müsteşarı Nihat Tosun;un Başkanlığında, Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, üst düzey bürokratlar ve birim amirleri ile birlikte toplandığı, SAKOM'un 24 saat esasına göre çalışmalarına devam ettiği belirtilen açıklamada şu bilgilere de yer verildi:

''Van ve çevresinde bulunan bütün 112 Acil Sağlık ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) deprem mahalline ulaşmış ve 30 dakika içerisinde gerekli müdahalelere başlamışlardır. Bu arada 29 ilden yardım ekipleri bölgeye yönlendirilmiş ve ulaşmıştır. Deprem mahalline sevk edilen 3 ambulans helikopter yaralı nakline başlamıştır. Ayrıca iki ambulans uçak bölgeye sağlık ekibi ile birlikte gönderilmiştir. Bunlara ilave olarak 3 ambulans uçak ve 4 ambulans helikopterimiz daha bölgeye yönlendirilmiştir.

İlk Etapta Van Merkezde bulunan 2 çadır hastane Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinin bahçesine kurulmuştur. Burada yaralılara gerekli müdahaleler sürdürülmektedir. Ayrıca Erciş İlçemize de iki çadır hastane kurulmaktadır. Şu anda deprem mahallinde 145 ambulans, 9 UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) aracı ile birlikte toplam 500 kişilik bir sağlık ekibi ile görev yapmaktadır. Bölge dışından 87 uzman hekim bölgeye ulaşmış ve çalışmalara katılmışlardır.

Ankara;dan İki adet kargo uçağı ile bir UMKE aracı, iki UMKE ekibi ve bir hastane tıbbı donanım seti gönderilmiştir. Yaralıların bölgeden tahliye ve tedavileri için Ağrı, Erzurum, Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Muş ve Trabzon illerindeki hastanelerimizde 1.719 yatak hazır tutulmaktadır.''

- 60 yaralı Ağrı Devlet Hastanesinde tedavi altında

Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremde yaralanan vatandaşlardan 60'ı, Ağrı Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fikret Başkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erciş'ten yaklaşık 60 yaralının Ağrı'ya getirildiğini, hayati tehlikesi bulunan 10 kişinin ameliyat edildiğini söyledi.

Bu arada, Ağrı'da çok sayıda vatandaş, depremzedelere kan vermek için hastaneye koştu.

Öte yandan, deprem bölgesi Van ve Erciş'e çevre illerden, ambulans, jeneratör ve battaniye desteği sağlanıyor.

Iğdır Valisi Amir Çiçek, deprem bölgesine doktor, sağlık görevlileri, arama kurtarma ekipleri, iş makineleri 5 tam donanımlı ambulans gönderdiklerini belirterek, ''İhtiyaç doğrultusunda 2 tam donanımlı ambulans daha gönderdik. Ayrıca, 4 jeneratör, çadır ve battaniye desteği de sağladık'' diye konuştu.

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de iki tam donanımlı ambulans gönderdiklerini, talep doğrultusunda her türlü desteği sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde yaralananlardan bazıları, Muş'taki çeşitli hastanelere getirildi.

Enkazdan çıkartılan depremzedeler özel otomobiller ve ambulanslarla Van'a yakın çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor.

Şu ana kadar enkazdan çıkartılan 13 depremzede Muş Devlet Hastanesi ile Malazgirt ve Bulanık ilçe devlet hastanelerine getirildi. Burada tedavi altına alınan depremzedelerden 7 aylık hamile olan Filiz İzgi'nin Muş Devlet Hastanesinde ameliyata alındığı bildirildi.

Muş Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan depremzedeleri ziyaret eden Vali Ali Çınar, doktorlardan ve Sağlık Müdürü Dr. Kenan Akpolat'tan bilgi aldı.

Vali Çınar yaptığı açıklamada, ''Depremzedelere gerekli müdahaleler yapılıyor. Şu anda hayati tehlikeleri görünmüyor ama yapılacak tetkiklerden sonra sağlık durumları belli olacak. Muş olarak depremden fazla etkilenmedik. Biz yardım eden il durumundayız. Özellikle Erciş ilçesindeki arama-kurtarma ve yardım taleplerine destek veriyoruz. Muş Devlet Hastanemiz oradan gelecek yaralılara sağlık hizmeti verecek. Tüm sağlık personelimiz ve sağlık hizmet odalarımız bu iş için hazır. Muş Valiliği, kamu ve özel sektör olarak elimizden gelen tüm imkanlarla özellikle Erciş ilçesine destek olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Timi, arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Van'a hareket etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, arama kurtarma timi, deprem haberinin ardından Van'a giden yardım ve kurtarma ekipleriyle yola çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Arama Kurtarma Timi'ne ait 14 kişilik ekip ve 3 K9 köpeği Esenboğa Havalimanı'ndan Van'a hareket etti. Karayoluyla 4 araç ve 24 kişilik ekip de Van'a doğru yola çıktı.

Arama Kurtarma Timi'ni havalimanından uğurlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kamil Kılıç, toplam 38 kişilik ekibin arama kurtarma çalışmalarına katılacağını belirterek, ''Bir adet çok maksatlı itfaiye arazözü, 2 kurtarma aracı, 1 otobüs olmak üzere 4 araç ve ekipmanın da 24 kişilik ekiple yola çıktı. K9 köpekleri özel eğitimli ve arama kurtarma çalışmalarında oldukça etkili'' görüşünü bildirdi.

-Edirne'den 16 kişilik arama kurtarma ekibi Van'a yola çıktı

Van'da meydana gelen depremin ardından, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden (UMKE) 16 kişilik arama kurtarma ekibi Van'a gitmek için yola çıktı.

EDAK Başkanı Zafer Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EDAK'tan 10, UMKE'den 6 kişi olmak üzere 16 kişilik ekiple Van'daki arama kurtarma çalışmalarına katılacaklarını söyledi.

Çimen, Edirne'den İstanbul'a kadar karayoluyla, İstanbul'dan da Van'a uçakla ulaşacaklarını ve hemen arama kurtarma çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Üyesi Serhad Ceylan da, bölgede çok sayıda arama kurtarma ekibine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, EDAK'ın tüm tecrübesini ortaya koyacağını söyledi.

Ekip, Edirne Belediyesi'nin tahsis ettiği araçla İstanbul'a yola çıktı.