Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Frattini: "Dost ülke Türkiye'ye yardıma hazırız"

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, "Dost Türkiye'ye yardıma hazırız" dedi.

Bakan Frattini, parlamentoda katıldığı bir toplantının çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'deki deprem felaketiyle ilgili olarak İtalya'nın yardım gönderip göndermediği sorusu üzerine Frattini, "Dost ülke Türkiye'ye her türlü yardım için her zaman hazırız" dedi.

Türkiye'den talep gelmesini beklediklerini ifade eden Frattini, talep gelmeden harekete geçmenin koordinasyonsuzluk nedeniyle problemlere neden olabileceğini kaydetti.

Kuzey Afrika'daki son gelişmelere ilişkin soru üzerine Franco Frattini, Libya'da yeni bir dönemin başladığından söz ederken, devrik lider Muammer Kaddafi'nin ölümüyle ilgili olarak Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril'in de soruşturma yapılmasını istediğini, bu konuyu Birleşmiş Milletler'in teşvik ettiğini, İtalya'nın da koşulsuz destek verdiğini söyledi.

Tunus'ta dün yapılan seçimlere de değinen İtalyan dışişleri bakanı, seçimlerden sonra Tunus'tan demokratik bir hükümet beklentilerinin olduğunu vurguladı.

-Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'ten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğünde depremdeki kayıplar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi.

Yanukoviç, resmi haber ajansı Ukrinform'da yayımlanan mesajında, depremdeki kayıplar ve hasarlar nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül'e başsağlığı dilediğini belirtti.

Ukrayna'nın Türkiye'deki depremin neden olduğu ağır hasar ve can kayıplarını öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Yanukoviç, yakınlarını kaybedenlere en derin taziyelerini ilettiklerini kaydetti.

-Azerbaycan, üçüncü yardım uçağını deprem bölgesine gönderdi

Olağanüstü Haller Bakanlığının internet sitesinden verilen bilgiye göre, bugün TSİ 09.00'da yeni bir uçak ile 46 kişilik yardım ekibinin Van'a hareket ettiği bildirildi.

Açıklamada, uçakta yardım ekibinin yanı sıra yardım malzemesinin bulunduğu kaydedildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı iki uçak ve 145 kişilik yardım ekibi, dün gece Van'a ulaşmıştı.

Van'da meydana gelen depremden sonra Türkiye'ye yardım elini uzatan ilk ülke olan Azerbaycan, bugün gönderdiği yardım uçağıyla beraber deprem bölgesine üç uçak ile 191 kişilik yardım ekibi göndermiş oldu.

 

-New York Belediye Başkanı Bloomberg, başsağlığı diledi

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Van'da meydana gelen deprem felaketinden dolayı üzgün olduğunu belirterek hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Belediye Başkanı Bloomberg yaptığı yazılı açıklamada, Van'daki deprem felaketine yönelik haberlerden dolayı üzgün olduğunu belirterek, ''Düşüncelerinin ve dualarının depremden zarar görenlerle birlikte olduğunu'' dile getirdi.

Bloomberg açıklamasında, Van'daki arama kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen New Yorklular'ın, New York Belediyesi Yardım Fonu'na, telefonla ya da belediyenin web sitesine başvurarak yardımda bulunabileceklerini bildirdi.

-İran'daki Hoy Valisi Başkanlığındaki yardım ekibi Van'a geldi.

Van'daki depremin ardından Hoy Valisi Gullam Hüseyin Emari başkanlığındaki ekip, Van'a ulaştı.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğüne gelen Hoy Valisi Emari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 kamyon malzeme ile Van'a geldiklerini belirterek, 208 çadır, bin 500 battaniye ve muhtelif gıda malzemeleri getirdiklerini söyledi.

Emari, İran'dan 5 ambulans ve 18 kişilik acil yardım ekibinin de Van'a geldiğini belirterek, ihtiyaç duyulması halinde sahra hastanesi de kurmayı planladıklarını ifade etti.



-Azerbaycan'dan gönderilen 140 kişilik arama-kurtarma ekibi Van'a ulaştı

Van'daki deprem sonrası Türkiye'ye ilk yardım elini uzatan ülke Azerbaycan oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla, Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı bir uçak ile 145 kişilik yardım ekibi Van'a ulaştı.

Uluslararası standartlardaki ekipmanları ve özel arama-kurtarma köpeklerinin de yer aldığı ekip, deprem bölgesindeki çalışmalarına başladı.

Bu arada Türkiye saati ile 23.45'te Azerbaycan'dan havalanan bir başka yardım uçağının 250 çadır, 3 bin battaniye, 700 yatak, 2 bin yatak takımı, 2 seyyar mutfağın yanı sıra 20 kişilik profesyonel bir ekibin de afet bölgesine gitmek üzere yola çıktığı öğrenildi.


-Boston'da yardım kampanyası başlatıldı

Merkezi Boston'da bulunan ''New England Türk Amerikan Kültür Derneği''nin, Van'daki deprem felaketinde zarar görenler ve yakınları için yardım kampanyası başlattığı bildirildi.

Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla Pakistan, Ukrayna, Rusya, Kanada ve Güney Kore yardım teklifinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, deprem dolayısıyla Türkiye'ye çeşitli yardım teklifleri gelmeye devam ediyor.

Türkiye'ye şu ana kadar içlerinde ABD, İsrail ve Yunanistan'ın da bulunduğu 19 kadar ülkeden yardım teklifi geldi.


-Kardeş Pakistan'dan Türkiye'ye yardım eli

Doğal felaketlerden çok çeken ve Türkiye'yi her seferinde yanında bulan Pakistan, Van'daki deprem nedeniyle yardım elini uzattı.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Türk kardeşlerinin acısını yüreğinde hisseden Pakistan'ın çadır ve ilaçtan oluşan ilk yardım malzemeleri ile tıp uzmanlarını Türkiye'ye gönderme kararı aldığı bildirildi.

Sözkonusu uzmanları ve malzemeleri taşıyan kargo uçağının yarın sabah erken saatlerde bölgeye ulaşacağı da kaydedildi.

 

-Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Cumhurbaşkanı Gül'e mesaj gönderdi

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mesaj göndererek, Van depremi nedeniyle üzüntülerini bildirdi.

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Talabani mesajında, "çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin de yaralanmasına sebep olan ve kardeş Türk halkına acı veren doğal afeti büyük kaygı ve üzüntüyle öğrendiklerini" aktararak, "Kardeş Türk halkının acısını paylaşıyor, ölenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.

Mesajında, duydukları üzüntüye dile getiren ve hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türk devleti ve halkına başsağlığı dileğini belirten Talabani, "Türk halkının bu acıya tahammül edecek güçte ve bu afetin tesirini hemen üzerinden atmaya muktedir" olduğuna inandıklarını kaydetti.



-ABD Başkanı Obama taziye mesajı yayımladı

ABD Başkanı Barack Obama, Van'da meydana gelen deprem dolayısıyla hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini bulundu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Obama, ''Van'daki depremle ilgili haberleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini'' bildirdi.

Amerikan halkı adına hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini ilettiğini belirten Obama, "Düşünce ve dualarımız depremden etkilenen bölgeye yardım götürmeye çalışan cesur erkek ve kadınlarla birlikte. Bu zorlu zamanda müttefikimiz Türkiye ile omuz omuza duruyoruz ve Türk yetkililere yardıma hazırız" ifadelerini kullandı.



-BM Genel Sekreteri Ban:''BM Türk yetkilileriyle temasta, yardım talep edilirse yardım göndermeye hazırız''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM'nin Van'da meydana gelen deprem felaketinin ardından Türk yetkililerle temasta olduklarını belirterek ''Bizden yardım talep edilirse göndermeye hazırız'' dedi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın Van'da meydana gelen depremde hayat kaybının olmasından ve yıkımdan dolayı ''derin üzüntü'' duyduğu, Türk hükümeti ve Türk halkına başsağlığı dilediği belirtildi.

Açıklamada, ''Genel Sekreter, Türk yetkililerin deprem felaketinin ardından son derece hızlı bir şekilde harekete geçmesini takdir ediyor. BM Türkiye'de yetkililerle temasta ve talep edilirse yardım göndermeye hazır'' denildi.


-Kosova Başbakanı Taçi'den Erdoğan'a baş sağlığı mesajı

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a baş sağlığı mesajı gönderdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, deprem haberinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Taçi, "Kosova Cumhuriyeti Hükümeti ve şahsım adına Hükümetinize, Türk milletine ve depremden ölenlerin yakınlarına en derin baş sağlığı dileklerimizi lütfen kabul edin" denildi.

Taçi'nin mesajında aynı zamanda, "Kosova Hükümeti ve halkı, bu zor gününüzde en büyük dayanışma ve destek duyguları içinde yanınızdadır" ifadesi yer aldı.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca'nın da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na taziyelerini ilettiği bildirildi.



-Kuzey Irak'tan taziye mesajı


Kuzey Irak bölgesel yönetimi yetkililerinden Dr. Berham Ahmet Salih de, Van'da meydana gelen depremle ilgili olarak Türk halkının acısının paylaşıldığını bildirdi.

Bölgesel yönetimin internet sitesinde yer alan açıklamada, Van'da bugün meydana gelen ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği deprem dolayısıyla büyük üzüntü duyulduğu ifade edilerek, "Türk halkının acısını paylaşıyor, ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.


-İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'den taziye mesajı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Van'daki deprem nedeniyle taziye mesajı yayımladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague yayımladığı mesajda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerini ileterek, en derin üzüntülerini dile getirdi. Düşüncelerinin enkaz altından endişe içinde haber bekleyenlerle olduğunu belirten Hague, İngiltere'nin Türk yetkililerden talep gelmesi durumunda her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Hague mesajında "Bu zor zamanda Türkiye'nin yanındayız" ifadesini kullandı.