Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da ihracat Eylül ayında beklenenden daha fazla arttı. Bu durum, ihracatın, yenin 2. Dünya Savaşı sonrası en yüksek seviyesine çıkması ve bunun da yetkilileri yendeki aşırı güçlenmeye karşı "kararlı" adımlar atılacağı taahhüdünde bulunmaya yöneltmesinden önceki dönemde, yavaşlayan ekonomiye rağmen güçlü konumunu koruduğunu işaret ediyor.

İhracat Eylül ayında, otomobil ve otomobil parçalarına yönelik talebin artmasının etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.4 arttı. Bloomberg News'un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 1 artması bekleniyordu. İhracat Ağustos ayında yüzde 2.8 artmıştı. Japonya, aynı dönemde, 300 milyar yen (3.9 milyar dolar) dış ticaret fazlası verdi.

Japonya'da ihracat, aralarında Toyota Motor Corp.'un da bulunduğu bazı önemli şirketlerin, 11 Mart deprem ve tsunami felaketinden sonra meydana gelen hasar ve elektrik enerjisi sorunlarının ardından üretimlerini tekrar normal seviyelere çıkarması ile birlikte sıçrama yaptı. Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi ve Kabine baş sekreteri Osamu Fujimura'nın her ikisi de bugün yaptığı açıklamada, Japonya'nın, yenin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ihracata verebileceği zarardan duyulan endişe üzerine, Döviz piyasasına müdahaleye hazır olduklarının sinyalini verdi.

Tokyo'da Dai-Ichi Life Research Institute'tan kıdemli ekonomist Yoshiki Shinke, "Bu veri bir miktar rahatlama sağladı. Zira ihracat düşmüyor" dedi ve "Ancak Avrupa, ABD ve Çin gibi gelişen piyasalardaki yavaşlama düikkate alındığında, Japonya'nın ihracatının görünümü konusunda çok fazla iyimser olamayız" değerlendirmesinde bulundu.