Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pazar günü biraraya gelen Avrupalı liderlerin yeni hedefi Çarşamba günü.

LİDERLER BU KEZ BAŞARACAKLAR MI?

Global bir krize dönüşen ve yaklaşık iki yıldır devam eden ‘Borç Krizi‘ gündemi Avrupalı liderler tarafından çözülme aşamasına geldi mi yoksa daha çok mu yol var sorusu yatırımcıların önceliği. Geçtiğimiz 21 ay içinde 13. Kez buluşan liderler Yunanistan konusunda henüz bir anlaşmaya varamadılar. Bilindiği gibi daha önce gelen açıklamalarda Temmuz ayında varılan anlaşmaya göre borçlarının % 21’ini ödeyemeyecek olan ülkenin bu miktarı artırması bekleniyor. Diğer yandan bankaların istenilen büyüklükte zararı kabul edip etmeyeceği de tartışma konusu. Bankaların 108 milyar Euro sermayeye ihtiyaçları olabileceği ise diğer bir konu. Birlikten çıkan mesaj bankaların kendi başlarına fon bulmalarını öngörüyor, başarısız olmaları durumunda ülkelerin bu fonu sağlamaları onların da gücünün yetmemesi durumunda ise Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) devreye girecek. 440 milyar Euro büyüklüğü olan EFSF’in verilen sözler ve yapılan yardımların ardından kalan ateş gücünün 270 milyar Euro olduğu hesaplanıyor. Bu sebeple kaldıraç veya büyütülme yoluyla daha etkili bir hale sokulması gündeme gelen fonun kim tarafından finanse edileceği stres yaratıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sonsuz güvence vermesi gündeme gelmesine rağmen son toplantıda ECB’nin bunun dışında kalması kararlaştırıldı. Son gündeme gelen sermayedar kurum IMF ve 390 milyar Dolar’lık büyüklüğü olan Uluslararası Para Fonu’na Gelişen Piyasalar tarafından sermaye konması. Fondan gelecek olan açıklamalar bu konuda belirleyici olacak. Gelişmelerin ardından Euro / Dolar paritesi 1.3890’da. Çarşamba günü yeniden toplanmak üzere anlaşan liderlerin bu toplantıdan bir sonuç çıkarmaları bekleniyor ancak olayların gelişiminin hayli yavaş olması piyasa oyuncularını düşündürüyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa Piyasaları kurları güne yatay başlıyor. TL ise güne değer artışlarıyla başlıyor. Dolar / TL 1.8279, Euro / TL 2.5389 ve Sepet Kur 2.1838. Asya paralarında yükselişler görülürken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.27 primli.

Çin’de açıklanan HSBC PMI (Satın Alma Yöneticileri) Endeksi 4 ayın ardından genişlemeye işaret edince Çin’de ve Asya’nın geri kalanında iyimserlik hakim oldu. Avrupa’da sorunların çözülmesi adına verilen çaba da şimdilik iyimserliğe katkıda bulunurken MSCI Asya Endeksi % 2.5 primli. Nikkei 225 Endeksi % 1.6 artarken Çin Şanghay Bileşik Endeksi ise % 1.58 artış kaydediyor. Bölgedeki iyimserlik global ekonomiye ilişkin umutları da beslerken endüstriyel metaller revaçta. Bakır % 3.13 yükseliyor. Paladyum ve platin liderliğinde yükselen değerli metallerde altın ve gümüş göreceli olarak geri kaloyorlar. Gümüş % 0.67 artışla 31.58 Ons / Dolar’a çıkarken spot altında gelinen seviye ons başına 1.627 Dolar. ABD tipi ve Brent petrol sırasıyla 88.06 ve 110.21 Dolar’a yükseldi ve artışlar % 0.6 ile % 0.7 civarında. Tarım emtiası da artan iyimserllikten payına düşeni alırken 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi Cuma günkü % 0.96’lık artışın üstüne bugün de koyuyor. Mısır ve buğday % 1’den fazla yukarıdalar.

İÇERİDE MORALLER BOZUK, DÖVİZ VE FAİZ İZLENİYOR

Terör saldırılarının acısı geçmeden deprem felaketiyle yüzleşen ülke vatandaşları şoku atlatmaya çalşıyorlar. Bozulan moraller oluşan piyasa rakamlarına bakmayı da güçleştiriyor. Diğer yandan finansal piyasaların açık olması sebebiyle piyasa katılımcıları da gelişmeleri takip etmek durumundalar. Cuma günü fonlama maliyeti yükselen bankaları izleyen faizler sert şekilde yükselmiş ve gösterge tahvil günü % 9.43’ten bileşikten tamamlamıştı. İMKB 100 ise kapanışa doğru gelen alımları izlemiş ve Avrupa Borsalarına ayak uydurup % 1.59 prim yapmış ve haftayı 56.792’den kapanış yapmıştı. Güçlü ABD kapanışının ardından S&P 500 Vadeli işlemlerde % 0.32 yükseliyor. Tam olarak bir plan ortaya koyamayan liderlerin yarattığı iyimserliğin Çarşamba gününe kadar devam edip etmeyeceği yakından izlenecek. Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- Euro Bölgesi'nde Ağustos ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak 12:00
- TCMB Ekim ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak 14:30
- TCMB Ekim ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak 14:30
- ABD'de Eylül ayı Chicago FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak 15:30
- abd’de caterpıllar ve texas ınstruments karları açıklanacak

Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
Twitter.com/Gokhan_Sen
gsen@bloomberght.com