Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İlk olarak Yunanistan'la patlak veren Euro Bölgesi'ndeki borç krizini yenilenmiş stratejilerle kontrol altına almaya çalışan Avrupalı liderler, bölgenin kurtarma fonunun Avrupa Merkez Bankası'nın kasasından karşılanması seçeneğini ortadan kaldırarak, bankalara yardım planlarının taslaklarını çıkarmaya başladı.

Avrupa'nın 21 aydır 13. krizle mücadele zirvesinde Uluslararası Para Fonu IMF'nin rolünün güçlendirilmesinin yolları arandı. Yunanistan'ın borçlarının zorla yeniden yapılandırılması seçeneğini de dışta tutan liderler, bir önceki taktiğe geri dönerek yatırımcıların gönüllü bir şekilde iskontoya gitmesi planını yenilemeye başladı.

Bankalar tarafındaki çalışmaların iyi gittiğini, kurtarma fonunda ise seçeneklerin birleştirilmeye başlandığını belirten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, "Yunanistan konusunda da henüz bitirmesek de oraya doğru ilerliyoruz" dedi.

Yunanistan'ın mali şartlarındaki ve sistemindeki bozulmalar, krizin yayılmasını önleme konusunda Avrupa'nın alanını daraltıyor. Yunanistan'da bir yanda bankacılık sistemindeki bozukluklar, bir yandan temerrüt riski ve bir yandan İspanya ve İtalya'nın da namlunun ucunda olması, liderleri zorluyor.

Zirvenin tutanakları, 2 gün sonra yapılacak 2. bir zirveden de sonuç alınıncaya kadar yayınlanmayacak.

Lloyds Bank Corporate Markets'on piyasa stratejileri müdürü Charles Diebel, detayların henüz açıklanmadığını, ancak önerilerden anlaşıldığı kadarıyla bunun hayal kırıklığına uğratabilecek bir zirve olmuş olduğuna dikkat çekti. Diebel, önerilerin çözümleri fazla genel geçer bulduğunu söyledi.