Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de öncü satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) yeni sparişler ve üretimde artış olduğunu işaret etmesinin ardından, imalat sanayi Ekim ayında, son dört ayda ilk kez genişleyebilir ve 2009'dan bu yana en uzun süreli daralma dönemine son verebilir.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hesaplanan Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi, Ekim ayında 51.1 seviyesine yükseldi. Bu veri Ağustos ve Eylül aylarında 49.9 seviyesindeydi. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması, sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.

Çin'de yükselen PMI ve Japonya'da ihracatın beklenenden hız artması, Asya'nın en büyük iki ekonomisinin Avrupa'daki ülke borç sorunu ile iyi mücadele ettiğini işaret ediyor. İyi çıkan bu veriler ve Avrupalı liderlerin bölge borç krizini kontrol altına almak için çabalarını yoğunlaştırmasının güveni artırması sonucu, Asya hisse senetleri ve para birimleri değer kazandı.

Hong Kong'da MF Global Holdings Ltd.'nin Asya başekonomisti ve daga önce Çin'de Dünya Bankası ofisinde çalışan Louis Kuijs, "Avrupa ve ABD'de çok yavaş büyüme olduğu ve resesyona girilmediği sürece, genel olarak Asya ve özelde iç talep tarafından yönlendirilen ekonomiler olan Çin, Hindistan ve Endonezya, güçlü konumunu korumalı" dedi ve "Bugün açıklanan PMI, küresel yavaşlamaya karşı Çin'de sanayi kesiminin ne kadar sağlam durduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.