Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da beklentinin üzerinde gelen ihracat rakamlarının, küresel ekonomiyi tehdit eden Avrupa'daki borç krizine bölge liderlerinin çözüm bulamayacağına yönelik endişeleri gevşetmesi ve emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle Asya Borsaları 2. gününde de değer kazandı.

Satışlarının yüzde 80'ini deniz aşırı ülkelerde gerçekleştiren Japon araba üreticisi Honda Motor Co. yüzde 17 değerlendi. Araba lastiği üreticisi Bridgestone Corp.'un gelişen piyasalardan gelen talepleri karşılamak için fabrikalarında rekor seviyede yatırım yapacağını açıklamasının ardından yüzde 3.8 artış kaydetti. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., vadeli bakır kontratlarının kazançlarını genişletmesiyle yüzde 2.3 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Avrupalı liderlerin kurtarma fonunun Avrupa Merkez Bankası vasıtasıyla artırılması seçeneğini ortadan kaldırmasına rağmen, yüzde 1.7 kazançla 117.96 puana çıktı. Endeks geçtiğimiz hafta, Almanya'nın krizin hızlı bir çözümünün olmadığını açıklamasının ardından son 1 ayın en sert haftalık düşüşüne işaret etmişti.

AMP Capital Investors Ltd.'ın stratejistlerinden Nader Naeimi, ekonomik beklentilerin Eylül'deki çalkantılı dönemde çok karamsarlaşmış olduğunu, bu sebeple ekonomik görünümdeki en ufak bir iyileşme sinyalinin piyasalarda kısa vadede olumlu etki yarattığını belirtti. Naeimi, Avrupalı liderler arasında çok fazla görüş ayrılığı olmamasının teşvik edici olduğunu, ancak haftasonu hiçbir somut planın açıklanmamış olması sebebiyle bir miktar hayal kırıklığının oluştuğunu söyledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4; Hong Hang Seng Endeksi yüzde 3.1 ve Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.8 yükseldi. Güney Kore Kospi Endeksi ve Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksleri de sırasıyla yüzde 2.4 ve yüzde 2 değer kazandı.