Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin ve Japonya'dan gelen güçlü büyüme işaretleri ve Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizini kontrol altına almaya yönelik strateji konusunda anlaşmaya yaklaşmaları sonrası alıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları da yükseldi.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group'un her ikisi de, metal fiyatlarındaki yükselişin desteği ile yüzde 3'ün üzerinde değer kazandı. TomTom NV, net karının beklenenden daha iyi çıkmasının ardından yüzde 22 yükseldi. Nobel Biocare Holding AG, alıcı firmaların şirkete bakmakta oldukları yönündeki haberlerin etkisi ile yüzde 7.1 prim yaptı.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 08:31'de 240.12 puana çıktı. Endeks böylelijkle yükselişibni ikinci güne de taşıdı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.6 yükselirken, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.

London Capital Group traderı Jonathan Sudaria, "Traderlarda Avrupa liderlerinin zirvesine yönelik iyimserlik artıyor ve bugün Asya'dan gelen veriler sıçramayı cesaretlendiriyor," dedi ve "Avrupa zirvesine ilişkin haftasonu yeni detaylar gelmedi, ancak politika yapıclardan gelen çok 'iyileşme' haberleri olumlu karşılanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dün Brüksel'de biraraya gelen Avrupalı liderler, Euro Bölgesi kurtarma fonunun (EFSF) artırılması için Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosunun genişletilmesini ve Yunanistan'ın borçlarının zorla yeniden yapılandırılmasını dışladı. Politikacılar, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) rolünün artırılmasını istiyorlar ve bankalara destek amacıyla bir plan hazırladılar.