Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hizmet ve sanayi faaliyetleri sinyal vermeye devam ediyor. Bölgedeki hükümet liderlerinin borç krizine çözüm aradığı dönemlerde, imalat ve hizmet üretim verileri resesyon risklerinin arttığının sinyalini verdi. Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet üretimi, Ekim ayında son 2 yılın en hızlı küçülmesine işaret etti.

Her iki sektörün de satın alma yöneticilerinin katılımıyla hazırlanan Londra'daki Markit Economics'in satın alma yöneticileri PMI endeksi, Euro Bölgesi bileşik endeksi 49.1'den 47.2 puana geriledi.

Avrupa Merkez Bankası bu ay, ekonomideki yavaşlama sinyallerine rağmen faizlerde indirime gitmedi ve bunun yerine alışılmadık araçların kullanım süresini uzattı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da iş dünyası güveni Ekim ayında 16 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Euro Bölgesi tüketici duyarlılığı da 2009'dan bu yana en zayıf değerine işaret etmişti.

Raporu "üzücü" olarak değerlendiren ING Group'un ekonomistlerinden Peter Vanden Houte, Euro Bölgesi'nin resesyona girmekte olduğunun altını çizdi. Houte, ilerlemenin çok yavaş seyrettiği Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümünün de bu tabloyu kısa vadede değiştirmeyeceğini söyledi.

Euro, dolar karşısındaki kayıplarını genişleterek, 1.3853'ten işlem gördü.