Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderlerinin, dün yapılan AB zirvesinde Euro Bölgesi'nin borç kriziyle mücadele stratejisi konusunda ilerleme kaydetmesi ve Asya'da açıklanan olumlu ekonomik verilerle New York'ta petrol ikinci günde de yükseldi.

Vadeli kontratlar Çin'de imalat sanayinin Ekim'de 5 ayın en yüksek seviyesine çıkacağı beklentisi ve Japonya'da ihracatın geçen ay beklenenden daha fazla artmasıyla yüzde 1.4 kadar değer kazandı. Öte yandan Avrupalı liderler dünkü zirvede bankalara destekleme kararı alırken EFSF'nin gücünün artırılması ve Yunanistan'ın borcuyla ilgili kararlar çarşamba günü yapılacak ikinci AB zirvesine kaldı.

Londra'daki Jefferies Bache'de üst düzey broker olan ve geçen ay Brent petrol fiyatlarının 100 dolar/varil'in altında kalmayacağına yönelik doğru tahminde bulunan Christopher Bellew, Çin'den gelen talebin fiyatların düşmesini engelleyeceğini belirtti.

Aralık teslim ham petrolün varil fiyatı Nymex'te 46 sentlik yükselişle 87.86 dolar oldu. Fiyatlar bu yıl yüzde 3.9 oranında düşük seyrediyor.

Aynı ay teslim Brent petrol ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 76 sentlik veya yüzde 0.7'lik artışla 110.32 dolardan işlem gördü.